Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Expoziţie de arme la Muzeu Email
Luni, 26 Iunie 2017 17:59

 

      Muzeul Țării Făgăraşului ,,Valeriu Literat“ găzduieşte expoziţia cu tematica ,,Tipologia armelor de foc“, vernisajul acesteia avînd loc în ziua d e16 iunie a.c. Făgărăşenii şi turiştii pot admira diferite arme de foc care au fost folosite în perioada secolelor XVI-XIX din colecţia Muzeului Naţional Bran. Acestea reprezintă una dintre cele mai spectaculoase perioade a laturii militare dar şi cea mai studiată comparativ cu alte laturi sociale, culturale sau economice. În culturile în care imaginea era admisă aceste artefacte erau reprezentate pe pereţii templelor sau chiar ale palatelor regale. Armata a fost şi este, prin excelenţă, un instrument important care a stat la baza formării marilor state sau ale imperiului şi este garantul integrităţii politice a tuturor popoarelor.

 Armele şi armurile au avut o importanţă strategică încă din cele mai vechi timpuri. Evoluţia armelor este lungă, complexă şi continuă permanent. Vîrful tehnologic al industriei armelor a început să se dezvolte cu precădere în perioada Evului Mediu şi a Renaşterii. Leonardo da Vinci este emblematic în acest sens. În cadrul expoziţiei pot fi admirate spade cu două mîini din sec. XVI-XVII, tehnica folosită fiind oţelul forjat, cu mîner din lemn acoperit cu piele sau catifea roşie prinse cu ţinte semisferice din alamă, produse în atelierele germane, spade simple confecţionate în atelierele italiene produse din oţel forjat, cu gardă şi garnituri din bronz, sabia de execuţie confecţionată în atelierele turceşti la sfîrşitul secolului XVII şi începutul secolului al XVIII-lea; sabie de cavalerie produsă în atelierele occidentale, din oţel forjat, teacă din tablă presată şi mîner din lemn acoperit cu piele, înfăşurat în sîrmă; sabie produsă într-un atelier austriac din secolul al XIX-lea; sabie produsă într-un atelier rusesc din anul 1847 din oţel forjat şi mîner din argint presat, cu piele; suliţe produse în atelierele transilvănene şi occidentale din secolul XVII; buzdugan produs în atelierele occidentale din bronz turnat şi lemn; buzdugan de paradă produs în perioada secolelor XVI-XVII în atelierele transilvănene; biciuri de luptă produse în atelierele occidentale şi transilvănene din oţel forjat cu lemn şi lanţ din oţel forjat; secure produsă în atelierele transilvănene din secolul al XVII-lea din metal cu coadă de lemn; halebarde din secolul XVII confecţionate în atelierele occidentale din oţel forjat de diferite modele (gravate chimic, cu hampă din lemn în secţiune pătrată sau dintr-o singură bucată); coasă de luptă din secolul XVII confecţionată în atelierele transilvănene şi armuri de diferite categorii confecţionate în Transilvania şi Europa Apuseană, coifuri şi puşti cu cremene din sec. XVII confecţionate în atelierele italiene; puşti cu capsă confecţionate în Franţa secolului XIX; puşti cu tabacheră produse în atelierele engleze şi austriece; puşti cu capsă model Augustin produse în Austria secolului XIX; pistoale cu cremene produse în sec. XVIII în Polonia, Austria, Belgia, Turcia şi Rusia; pistol de cavalerie cu capsă din secolul XIX produs în Austria; pistoale cu capsă din secolul XIX produse în Austria; carabine cu cremene produse în atelierele orientale din secolele XVIII-XIX şi pistoale cu cremene din secolele XVIII-XIX produse în atelierele orientale şi occidentale. Colecţia se încheie cu un revolver britanic ,,Bull dog“ datat la sfîrşitul secolului XIX şi începutul secolului XX; revolverul ,,Nagant“ produs în Rusia la sfîrşitul secolului XIX şi începutul secolului XX şi pistolul FN.M produs în atelierele belgiene în prima jumătate a secolului XX. Expoziţia este prezentă la Făgăraş pînă la sfîrşitul anului, inclusiv luna decembrie. (Ștefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1171 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4271502

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare