Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
OCPI tărăgănează dosarele de fond funciar Email
Luni, 26 Iunie 2017 17:37

 

      Comunele din Ţara Făgăraşului au ajuns în situaţia de a răspunde în faţa cetăţenilor în privinţa retrocedării terenurilor către proprietari. Deşi la aplicarea legilor de fond funciar se lucrează de 27 de ani, nu s-a reuşit eliberarea titlurilor de proprietate

 pentru toţi localnicii. Caz în care oamenii nemulţumiţi se războiesc, mai nou, în instanţă cu primăriile, mai precis cu comisiile locale de fond funciar. Magistraţii însă în loc să facă lumină în dosare şi să vadă situaţiile în ansamblul lor, dau dreptate oamenilor şi impun primăriilor să plătească sume importante de bani. Analizînd situaţiile, lucrurile implică răspunderi pentru o serie de instituţii publice. OCPI de exemplu, este un factor decisiv în eliberarea titlurilor de proprietate, dar nu-şi face treaba. Mai mult decît atît, dosarele întocmite de comisiile locale de fond funciar zac luni şi ani în birourile OCPI Braşov fără să fie analizate şi finalizate. În sediul OCPI Braşov nu poate pătrunde oricine, este ca un buncăr ferecat, angajaţii de aici uzînd de bonuri de ordine. ,,Restituire pentru completare” este practica pe care angajaţii OCPI Braşov o folosesc pentru nemuncă şi tergiversarea dosarelor venite de la primării. Cît priveşte deplasarea în teren, acolo unde pot fi clarificate situaţiile, aceasta nu există. O situaţie similară există şi la Comisia judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar patronată de Prefectura Braşov. În această stare de indiferenţă a instituţiilor statului, primăriile sînt bune de plată, iar oamenii îndreptăţiţi să-şi ceară drepturile. Un memoriu semnat de toate primăriile din Ţara Făgăraşului în care sînt stipulate toate aceste neajunsuri, dar şi doleanţele primarilor care să ducă la rezolvarea problemelor de fond funciar a fost remis către Prefectura Braşov, OCP Braşov, ANCPI Bucureşti, Guvernul României. În ediţia viitoare vom publica doleanţele primarilor făgărăşeni. Primăria Sâmbăta se plînge deja că banii comunei se duc pe executările silite impuse de instanţă pentru neeliberarea titlurilor de proprietate. (L.B.)


Banii Primăriei Sâmbăta se duc pe executări silite
 

     Primăria Comunei Sâmbăta de Sus are depuse la OCPI documentații pentru eliberarea titurilor de proprietate încă din anul 2015. Acest proces de este de lungă durată și asta din motive independente de administrația publică locală. Dacă inițial procesul a fost îngreunat de lipsa desemnării unui subprefect, acum sînt titluri scrise, dar blocate la BCPI Făgăraş pentru întabulare. În aceste condiţii, Bârsan Mircea, un localnic din Sâmbăta de Sus, a deschis acţiune de executatre silită împotriva Comisiei locale pentru aplicarea legilor de fond funciar pentru punerea în posesie cu suprafaţa de 4,13 ha, suprafaţă validată pe anexă. În acest caz s-a impus plata sumei de 1000 lei cheltuieli de judecată şi a sumei de 3569,10 lei cheluieli de executare ce revin primăriei. Culmea este că omul lucrează suprafața solicitată, lucreză de fapt peste 20 de hectare și încasează și subvenția de la APIA! Muncește terenul și nu doar vechiul amplasament, și-a mărit suprafațele de 50 de ari, 1 ha sau mai mult. Problema este că el nu are titlul de proietate și din acest motiv vrea să execute silit Comuna Sâmbăta de Sus, să obțină niște bani din bugetul comunei, practic o îmbogățire fără just temei. În situația lui sînt aproape toți locuitorii Comunei Sâmbăta. Ce ar însemna dacă toți ar deschide acțiuni de executare silită împotriva primăriei? Unde s-ar ajunge? Comisia locală pentru aplicarea legilor de fond funciar Sâmbăta de Sus lucrează la întocmirea planurilor parcelare și la realizarea proceselor verbale de punere în posesie pentru finalizarea retrocedării terenurilor tuturor celor validați, așa cum oamenii au solicitat, fie comasat fie pe vechile amplasamnete în jurul satului, însă trebuie înțeles că acesta este un proces de durată și nu depinde doar de primărie. Sînt și alte comune din județul Brașov în situația aceasta. În toate primăriile se lucrează la aceste situaţii şi se depun toate diligențele atît la nivel local, cît și la nivel central pentru rezolvarea cît mai repede a retrocedării terenurilor. Primaria Comunei Sâmbăta de Sus face un apel la toţi cetăţenii comunei şi la cei care au deschis sau care vor să deschidă acţiuni similare să renunţe la astfel de acţiuni şi să dea dovadă de înţelegere şi răbdare. Dacă aceste titluri de propietate s-ar fi putut elibera doar de primărie și ar fi fost procedura simplă, le-am fi făcut pe loc și am fi treminat odată pentru totdeauna cu această problemă. Oamenii trebuie să știe că dacă se continuă în acest fel, cu procese şi executări pentru terenuri, toţi banii comunei, care de altfel provin tot de la sâmbeteni, se vor duce în buzunarul unor persoane care nu urmăresc altceva decît niște bani nemunciți, iar în primarie nu vor mai fi bani pentru investiţii sau alte lucrări utile comunităţii noastre. (Primăria Sâmbăta)

Comments
Comentariu nou Cautare
Stere Ion  - rea vointa   |29-06-2017 18:09:35
Si noi locuitorii din satul Voila asteptam de 25 ani sa ni se elibereze
TITLURILE DE PROPRIETATE dar murim si Primaria nu face nimic in acest sens.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1184 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4271502

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare