Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Hala buclucaşă şi primarul din Victoria Email
Luni, 26 Iunie 2017 17:20

 

Printr-o decizie halucinantă, primarul înghesuie negustorii de la tarabe în boxele din hala construită în 2010 Comercianţii şi clienţii sînt revoltaţi pe edilul de la Victoria Hala construită de primar a costat 1.340.000 lei

     Sînt boxe de 5 mp fiecare, cît o celulă de penitenciar, fără aerisire, fără apă curentă sau alte dotări. În aceste condiţii sînt obligaţi să-şi vîndă marfa producătorii agricoli veniţi tocmai din Oltenia,

 iar cetăţenii din Victoria să le cumpere produsele. Este faimoasa hală din incinta Pieţei Mixte din Victoria, obiectiv cu care primarul Gheorghe Cristian s-a lăudat în mandatul 2008-2012 şi care a înghiţit 1.340.000 lei din bugetul local. Producătorii agricoli care îşi comercializează marfa la Victoria sînt revoltaţi pe edilul oraşului Gheorghe Cristian, întrucît, spun ei, i-a obligat să intre în hala din incinta pieţii şi să nu mai folosească tarabele din exteriorul acesteia. Decizia primarului a fost pusă în aplicare joi, 22 iunie a.c., cînd s-a început demolarea acoperişurilor din tablă de la tarabele din piaţa mixtă, iar comercianţii au fost obligaţi să inte boxele tip celule de închisoare. 


Nemulţumirile cetăţenilor
 

      ,,Sîntem foarte supăraţi, pentru că nu ne-au anunţat din timp. Au venit la piaţă şi ne-au impus să stîngem marfa şi să ne mutăm în hală, iar dacă nu ne convine situaţia să plecăm acasă. Tarabele de lîngă hală se vor demola şi vor amenaja în spatele halei un loc pentru tarabe, însă pînă atunci noi trebuie să ne vindem marfa. Sîntem producători şi venim în oraşul Victoria de 20 de ani. Am parcurs 300 de km cu lădiţele cu marfă şi acum produsele se strică din cauza condiţiilor din hală. Este foarte cald, nu se poate respira şi nu avem spaţiu de depozitare a mărfii. Toţi clienţii care au intrat în hală şi-au exprimat nemulţumirea. Nu ai aer şi nu ai loc să te mişti, spaţiul este foarte mic. Astăzi, 22 iunie a.c., am avut puţini clienţi, îi puteam număra pe degete. Lumea nu ştie unde ne-am mutat, vine în piaţă, nu ne vede şi pleacă. Într-un tîrziu ne-am dat seama că nu vin clienţii şi atunci am făcut afişul în care am specificat că ne-am mutat în hală. Am fost nevoiţi să stăm afară să anunţăm oamenii că ne-am mutat. Dacă ne anunţau din timp le spuneam clienţilor că o să ne mutăm în hală. Mulţi oameni au refuzat pur şi simplu să intre în hală şi s-au dus la aprozar să-şi facă cumpărăturile. Nu este normal, sîntem foarte supăraţi de această situaţie. Spaţiul este foarte mic, dacă intră patru, cinci clienţi hala e plină. Pentru o tarabă zilnic achitam 17 lei, acum nici nu ştim cît trebuie să achităm. Hala nu este funcţională, chiuvetele sînt defecte şi apa ţîşneşte în toate direcţiile, cred că astă iarnă au îngheţat reţelele şi acum nu mai merge nimic. La WC nu avem chei. Nu este normal ceea ce se întîmplă. În hală nu avem condiţii, era mult mai bine la tarabe. Cei de la primărie ne-au spus că lucrarea de reorganizare se va finaliza în cîteva zile, dar noi nu credem nimic" a spus Iancu Mariana, producător agricol.

 

 


Piaţa din Victoria este pustie
 

     Joi, 22 iunie, în jurul orei 17.30, piaţa din Victoria era goală. La tarabe nu era niciun comerciant. O aşa situaţie se întîlneşte, la Victoria, doar iarna şi nu în plin sezon estival cînd piaţa trebuie să abunde de marfă. Dar din întîmplare am zărit un carton prins cu sîrmă de un stîlp pe care scria abia vizibil ,,legumele s-au mutat în hală". Unul din producători m-a strigat făcîndu-mi semn că sînt în hală. Încă de la intrarea în hală m-a izbit un val de căldură, temperatura depăşea cu mult 30 de grade Celsius. Şi alţi oameni ajunşi atunci în piaţă au fost îndrumaţi de unul dintre comercianţi spre hală. Reacţia cetăţenilor a fost una de indignare şi revoltă.
- ,,A făcut o ţigănie, o măgărie, este strigător la cer tot ce se întîmplă. Primarul are alte priorităţi nu vede că lumea din oraş nu este mulţumită? A investit bani în această construcţie, pentru ce? Noi nu sîntem de acord cu această mutare fără logică. Bine că au cheltuit miliarde pentru această construcţie fără utilitate" a spus Jenica Butnaru.
- ,,Aici, spaţiul este foarte mic, nu te poţi mişca, dacă intră cîteva persoane hala e plină. Această construcţie nu este utilă şi s-au investit bani mulţi, dar nu ştim pentru ce?" a spus Birta Steliana, o pensionară din Victoria.
- ,,În prima fază am crezut că au plecat oltenii, apoi ne-a strigat bunicuţa şi ne-a spus că s-au mutat în hală. Nu mai înţeleg nimic, nu ştiu de ce nu s-au executat aceste lucrări în primăvară atunci cînd tarabele erau goale şi nu erau comercianţi. Noi ar trebui să le mulţumim oltenilor că au ales să vină la noi în oraş şi prin ei să avem produse proaspete" au spus alţi localnici nemulţumiţi.
- ,,Toţi oamenii care au intrat în hală au comentat situaţia. Staţi să vedeţi reacţia lor, nu sîntem doar noi nemulţumiţi de această situaţie. În aceste condiţii nu ne putem desfăşura activitatea. Aici sîntem ca în saună, produsele s-au încins, vă rugăm să scrieţi tot ce v-am spus, sîntem total nemulţumiţi" a spus Muşuroi Rodica, producător agricol.
     În aceste condiţii oltenii încearcă să-şi vîndă produsele aduse de la km distanţă: roşii, castraveţi, vinete, ardei gras, varză, ardei iute, cartofi şi ceapă.

Cîţi bani a înghiţit hala
 

     Monitorul de Făgăraş titra în ediţia din 14 septembrie 2010 articolul ,,Hală modernă în piaţă" în care erau publicate informaţii furnizate de primarul Gheorghe Cristian. ,,Investiţia a ridicat mari contraverse în cadrul CL Victoria încă de la începutul anului 2010 din cauza sumelor alocate de la bugetul local pentru lucrări. Pentru lucrările de execuţie s-au alocat 12,5 miliarde de lei vechi, sumă plătită de primărie în două tranşe. Din prima rată a intrat în contul constructorului 7,3 miliarde de lei vechi, iar din următoarea alte 5,2 miliarde lei vechi" declara primarul în 2010. În aceaste valori n-au fost incluse însă, după cum a susţinut primarul oraşului, utilităţile. ,,Pentru aceste lucrări, Legislativul a fost convocat în data de 14 septembrie 2010, pentru a rectifica bugetul cu încă 900 milioane lei vechi, costul reţelelor şi branşamentele la utilităţi apă, gaz şi canalizare"spuneau atunci consilierii locali. Dacă adăugăm şi suma de 900 milioane de lei vechi aprobate de CL Victoria în 2010 pentru utilităţi, costurile halei ajung la 13,4 miliarde de lei vechi, respectiv 1.340.000 lei.

Proiectul halei
 

     Hala din Piaţa Mixtă a oraşului Victoria a fost una din puţinele investiţii din mandatul 2008 - 2012 al primarului Gheorghe Cristian. Aceasta se întinde pe o suprafaţă de 324 mp şi are două nivele. La etajul halei sînt amenajate nouă boxe cu suprafeţe diferite, patru cu cîte 16,70 mp, două cu cîte 26,90 mp, alte două cu cîte 20,70 mp şi una cu 18, 30 mp, biroul administratorului şi două grupuri sociale. La parterul clădirii, conform proiectului, s-au amenajat 18 spaţii cu destinaţia următoare: şase boxe pentru vînzare ouă, şase pentru comercializarea produselor din lapte şi alte şase pentru carne, fiecare avînd cîte 5 mp. Tot aici mai sînt două grupuri sociale şi o chiuvetă. Aceste spaţii urmau să fie închiriate de către primărie, iar prin HCL nr. 12 din 27 ianuarie 2011 s-a stabilit nivelul chiriei la 21,17 lei/mp/ lună. Asfel primăria taxa cel mai mic spaţiu cu 353,54 lei plus TVA, iar cel mai mare cu o chirie de 579,47 lei plus TVA. Comercianţii din Victoria nu s-a înghesuit însă la oferta primăriei considerînd chiria foarte mare. Aşa că în mare parte hala a rămas goală. Din 2012 pînă astăzi hala a rămas goală. (C.Tatu)

Comments
Comentariu nou Cautare
cetatean Victoria   |28-06-2017 17:37:24
Of Doamne, chiar nu se gandesc decat la ei?
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1179 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4271502

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare