Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştiri din sport Primul muzeu sătesc este la Comăna
Primul muzeu sătesc este la Comăna Email
Marţi, 30 Mai 2017 08:28

La 85 de ani, învăţătorul Constantin Gubernat lucrează la monografia satului


     Învăţătorul Constantin Gubernat este cel mai vîrstnic dascăl şi veteran de război din Comăna de Jos. La 1 iunie împlineşte 85 de ani, vîrstă cu care se mîndreşte pentru că spune el, are ce să lase în urmă. Mai mereu este aplecat asupra cărţilor şi a paginilor monografiei satului la care lucrează. Are multe de spus, iar timpul parcă nu-i mai ajunge să facă atîtea căte şi-a propus. Cît ţine vremea rece, cum spune dînsul, mai completez la monografia satului, iar de cum va da căldura şi-aş dori să poată merge să revadă Valea Comorilor, acolo unde istoria comunei stă dăltuită în stîncă. Impresionează la un taifas cu învăţătorul Gubernat stilul dascălului trecut prin şcolile Blajului, riguroase şi complete, dar care se manifestă şi la vreme distanţă de la absolvirea lor. A dat multe generaţii de elevi, ,,cele mai bune serii" cum îi place să spună, mulţi dintre ei ajunşi ,,oameni mari" de care satul este mîndru. S-a născut în Comăna de Jos la 1 iunie 1932 din părinţii Constantin şi Elena, tata furier la ,,Cartea Românească" din Bucureşti, iar mama jupîneasă la boierii din Bucureşti. Şcoala primară cu primele 4 clase le face la Comăna de Jos, clasele de liceu, cursul inferior, le urmează la Liceul ,,Radu Negru" din Făgăraş. Părinţii l-au vrut notar sau dascăl şi l-au înscris la Şcoala Normală de Învăţători din Blaj, greco-catolică, în 1947. A absolvit liceul în 1951 cu diplomă de învăţător. A fost repartizat în învăţămînt la Şcoala din Holbav unde n-a zăbovit mult pentru că a primit, în 1952, ordinul de încorporare în Armată. A ales să se înscrie atunci la Şcoala Divizionară de Ofiţeri în Rezervă din Vaslui pe care a absolvit-o în 1953 cu gradul de sublocotenent.

 Conform regulamentelelor militare, a fost convocat la programele de concentrare periodice, la Râşnov, Tg.- Mureş şi anual la Comisariatul din Braşov. Anul 1954 îl găseşte la comanda Corpului 40 de Armată din Lugoj de unde se eliberează şi revine acasă, la Comăna de Jos. Încearcă să se angajeze ca învăţător la şcoala din satul natal, dar conducerea comunistă îi respinge cererea de fiecare dată pe motiv că tata a fost chiabur. În realitate era respins de regim întrucît tatăl său a fost legionar. Se angajează ca învăţător la Şcoala din Comăna de Sus, sat vecin, unde rămîne vreme de 10 ani. Abia în 1964 reuşeşte să ocupe un post de învăţător la Şcoala din Comăna de Jos. Aici formează generaţii de elevi ai satului natal pînă în 2003 cînd se pensionează. Învăţătorul Gubernat a refuzat să fie membru PCR. ,,Nu am fost membru PCR, mereu am respins ideea de a fi comunist. Tocmai de aceea eram vizat şi s-au pus pe capul meu să mă rupă. Cînd m-a luat odată un securist, i-am spus să mă lase în pace că nu vreau să fiu comunist pentru că nu-mi place ideologia. Mi-a zis acela atunci: păi de ce nu spui aşa că te lăsam în pace de mult. Prima mea soţia a fost membră PCR şi i-am zis securistului ăluia, ajunge un comunist în familie". Dascălul a rămas fidel cărţilor astfel că a adunat în biblioteca personal peste 3000 de volume de carte. A fost pasionat de obiceiurile şi tradiţiile locale, de folclor şi de muzică şi a înfiinţat Ansamblul ,,Lunca Oltului" cu care a participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de folclor de unde s-a întors cu rezultate meritorii. A primit titlul de ,,Învăţător evidenţiat" din partea Ministerului Educaţiei prin Ordinul nr. 7650 din 1 iunie 1989. Este membru al Societăţii ,,Amicii Regelui Miahai" (ARM)de la Arad, fiind printre membrii fondatori, iar ARM l-a decorat cu Medalia ,,O viaţă închinată României şi poporului român" şi cu ,,Ordinul de Excelenţă Amicii Regelui Mihai". A participat la evenimentele din 21-22 decembrie 1989 la Braşov şi deţine titlul de ,,Luptător anticomunist", dar a refuzat beneficiile aferente acestui statut. A înfiinţat primul muzeu sătesc din Ţara Făgăraşului în Comăna de Jos care a funcţionat mai mulţi ani. În 2002 înfiinţează revista ,,Vatra Comănarilor" despre satul natal şi despre activităţile acestuia pe care o publică periodic. S-a căsătorit cu Constanţa, învăţătoare, cu care a avut doi băieţi, Laurenţiu, medic, şi Constantin, agent agricol (decedat în 2010). S-a recăsătorit cu Lucica, profesoară, şi trăiescîmpreună în satul natal. (L.B.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 724 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4274549

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare