Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştiri din sport Reîntîlnirea cu istoria
Reîntîlnirea cu istoria Email
Luni, 29 Mai 2017 22:16

  

Comemorarea eroilor anticomunişti la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetul Marmaţiei Foştii deţinuţi politic din Făgăraş, Ţara Făgăraşului şi Braşov şi-au reîntîlnit camarazii de Ziua Eroilor
 

      Cea mai mare victorie a comunismului a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de communism. Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet este o formă de contracarare a acestei victorii, un mijloc de resuscitare a memoriei colective. Memorialul este o instituţie a memoriei, unică în felul ei, combinînd muzeul, centrul internaţional de studii asupra comunismului şi o şcoală de vară. Meritul şi munca neobosită pentru realizarea acestui proiect gradios aparţin lui Romulus Rusan şi Anei Blandiana.

 Era prin 1993 cînd centrul oraşului Sighetul Marmaţiei mai era dominat de închisoarea care a distrus destine şi vieţi ale marilor oameni politici, intelectuali şi înalte feţe bisericeşti. Nimeni nu își putea în¬chipui pe atunci că sinistra clădire cu geamuri spar¬te și acoperiș prăbușit, cu uşi şi geamuri ruginite ar putea deveni din laborator al morții, un mu¬zeu al victimelor terorii comuniste. Memorialul de la Sighet nu lasă pe nimeni indiferent. Este locul cutremurător care povestește despre victimele şi ororile comunismului. La 24 de ani distanţă de la iniţierea proiectului Academiei Civice, putem spune că edificiul este singurul care poate dezvălui dimensiunea terorii care cuprinsese România vreme de cîteva decenii. Este un loc care îţi taie respiraţia încă de la intrare. Pereţii parterului sînt tapetaţi cu fotografiile victimelor regimului communist, iar fiecare fostă celulă vorbeşte despre suferinţă şi teroare. Memorialul Sighet a reuşit să recupereze memoria şi istoria, iar de praznicul Înălţării Domnului se adună aici supravieţuitorii regimului comunist din toate colţurile ţării. Tradiţia s-a păstrat şi în acest an, iar la Memorial au ajuns sute de foşti deţinuţi politic şi deportaţi din ţară pentru a-i pomeni pe cei care nu mai sînt printre noi. Se poate spune că la Sighet, fundaţia Academia Civică a stabilit kilometrul zero al memoriei şi a scris pagina istoriei recente.

 

 

 

 

 


Smpozion ,,Romulus Rusan”
 

     Evenimentul s-a desfăşurat joi, 25 mai 2017, la Memorialul Sighet cu organizarea simpozinului anual şi parastasul eroilor anticomunişti de la Cimitirul săracilor din Sighet. Simpozionul din acest an a fost dedicat în totalitate lui Romulus Rusan care a trecut la cele veşnice în decembrie 2016. În curtea edificiului a fost dezvelită o placă comemorativă în memoria lui Romulus Rusan, scriitor, journalist, cronicar şi un is¬to¬ric prin pasiune și vocație. Romulus Rusan a condus editura Fundației de la înființare și pînă la moarte, coor¬do¬nînd 7 colecții de carte și lăsînd în urmă 110 titluri cu un total de peste 45.000 pagini. A fost director al Centrului de Stu¬dii asupra Comunismului, de la Bu-cu¬rești. A fondat alături de soția sa, Ana Blan¬diana, Memorialul Victimelor Comu¬nismului și al Rezistenței de la Sighet. A organizat 10 simpozioane in¬ter¬naționale la Memorialul Sighet, începînd din 1993, și a editat cele 10 volume de Analele Sighet (1994-2003), ce adună măr¬turii și studii fundamentale pentru scrie¬rea istoriei regimului comunist în Ro¬mâ¬nia. A coordonat proiectul Re¬cen-să¬mâ¬n¬tul populației concentraționare din Ro¬mâ¬nia. A fost membru în Comisia Pre¬zi¬den¬țială pentru Analiza Dictaturii Co¬mu¬niste din România. A coordonat cel mai important proiect de istorie orală des¬fă¬șurat în România, care adună peste 6.000 de ore de mărturii înregistrate au¬dio. A or¬ganizat în România sau în străi¬nătate (Budapesta, Berlin, pe holurile Parlamentului Eu¬ro¬pean de la Bruxelles) cele mai importante ex¬po¬zi¬ții privind istoria recentă a Ro¬mâ¬niei. ,,În acest an sărbătorim 20 de ani de la inaugurarea Memorialului Sighet, iar anul viitor vor fi 25 de ani de la implementarea acestui proiect. Ana Blandiana şi Romulus Rusan s-au impus în munca de recuperare a memoriei şi a istoriei. Au dat o aură europeană acestei fundaţii. Familia Rusan nu a avut copii, dar are un copil aici, la Sighet, Memorialul” a spus prof. universitar de la Universitatea Babeş Boliay,Liviu Ţîrău, colaborator al fundaţiei Academia Civică. ,,În acest an am reuşit să mărim spaţiul expoziţional cu două săli. Avem în total peste 50 de săli. La subsol exista pe vremuri o pompă de apă acţionată manual cu care se scotea apa din subsol. Era acţionată de deţinuţii politici, preoţi greco-catolici, academicienei. Soţul meu a umblat să găsească o astfel de pompă pentru a o monta la acest subsol, dar nu a mai găsit. Atunci am amenajat un spaţiu care să fie un omagiu pentru Romulus Rusan, cel care a fost sufletul proiectului nostru. Acest Memorial merită să i se dezvăluie istoria şi asta face de acum subsolul muzeului” a explicat Ana Blandiana. Ionuţ Gherasim, reprezentantul Fundaţiei Corneliu Coposu, al cărui bunic, Ilie Lazăr a trecut prin închisoarea Sighet, a transmis audienţei un mesaj din partea surorilor seniorului Coposu, Flavia şi Rodica.
 

Întîlnirea de la închisoare
 

     Membrii AFDPR din Braşov, Făgăraş şi Ţara Făgăraşului au fost prezenţi şi în acest an la Sighet, deplasarea fiind posibilă cu sprijinul Primăriei Făgăraş. ,,Nu puteam lipsi, întîlnirea de la Memorialul Sighet face parte din viaţa noastră. Aici ne reîntîlnim cu camarazii de suferinţă, ne regăsim şi îi pomenim pe cei care s-au reunit acolo, sus” au spus foştii deţinuţi politic din Braşov. Tablourile amenajate pe pereţii de la parterul fostei închisori cuprind fotografiile deţinuţilor politic încarceraţi în închisorile şi lagărele comuniste de pe întreg cuprinsul ţării. ,,M-am regăsit pe acest perete, iar în jurul meu este familia mea. Privind fotografiile îmi derulez filmul acelor ani de durere. Parcă acum au fost. Le simt prezenţa alor mei aici, lîngă mine. Este foarte importantă pentru noi întîlnirea de la Sighet. Dar cu regret constat că an de an sîntem tot mai puţini, tot mai îmbătrîniţi. Timpul îşi cere tributul, iar noi îl dăm necondiţionat” a spus un fost deţinut politic făgărăşean.
Parastas la Cimitirul săracilor

     În Cimitirul săracilor de la marginea oraşului Sighet a fost organizat parastasul eroilor anticomunişti. Un sobor de preoţi ce aparţin cultelor religioase au oficiat o slujbă de pomenire, iar foştii deţinuţi politic şi urmaşii lor au aprins lumînări în memoria camarazilor lor de suferinţă. ,,În urmă cu aproape 70 de ani au fost azvîrliţi mişeleşte în gropi commune marii oameni politici ai acestei ţări şi nu numai, şi înalte feţe bisericeşti. Este locul în care noi ne întîlnim, ne regăsim, ne adunăm cu propriile noastre gînduri, dar care zboară spre cei care astăzi nu mai sînt printre noi şi care au luptat şi au murit pentru o cu totul altă Românie decît cea pe care o vedem, o simţim şi o trăim cu toţii astăzi. Se pare că jertfa lor a fost inutilă. Ei şi noi nu am reuşit să oprim instaurarea comunismului pe aceste meleaguri. Dar există o certitudine că în această patrie nu au fost toţi nişte laşi, nişte ticăloşi şi nişte lingăi ai partidului communist. Au existat bărbaţi şi femei pentru care atunci cînd a fost vorba de salvarea acestui neam nici chiar jertfa supremă nu li s-a părut a fi prea mult” a spus Octav Bjoza, sedretar de stat şi preşedinte al AFDPR. După obiceiul locului, la cimitir au fost împărţite lumînări şi colaci de către urmaşii celor ucişi de regimul communist. În cimitirul de la Sighet au fost montate zeci de plăci din marmură pe care sînt gravate mii şi mii de nume ale eroilor anticomunişti, iar pe o latură a cimitirului au fost edificate cruci din marmură şi troiţe din lemn. Foştii deţinuţi politic din judeţul Braşov au fost aşteptaţi apoi de camarazii lor din Oradea pentru a vizita Muzeul Rezistenţei Anticomuniste amenajat recent în vechea cetate orădeană. Întîlnirile au continuat la Alba Iulia unde a fost sfinţit monumentul eroilor anticomunişti, la Beiuş, Carei, Negreşti Oaş, etc Va continua. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 613 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 763
Număr afişări conţinut : 4276823

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare