Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştiri din sport Cătunul cu cinci case
Cătunul cu cinci case Email
Luni, 29 Mai 2017 21:55

 

Pe Valea Corbi s-au stabilit cîteva familii care au format cătunul Corbişor, o aşezare care nu figurează pe nicio hartă Cele patru familii care convieţuiesc aici spun că raiul este la Corbişor După vizita reporterului ,,Monitorul de Făgăraş”, Primăria Ucea le-a pietruit calea de acces în cătun

 


     Nu mulţi localnici ştiu că la ieşirea din oraşul Victoria către localitatea Viştea de Sus, pe partea dreaptă, se vede un drum neasfaltat, şerpuit, care dă într-un deal. Dacă urmezi această cale bătătorită de pămînt îţi apare în faţă o mică aşezare sătească. Este cătunul Corbişor în care locuiesc doar 16 persoane. Cătunul Corbişor nu este înscris în nicio hartă, dar aparţine administrativ de comuna Ucea. Cătunul s-a format în urmă cu 50 de ani cînd nişte localnici s-au stabilit peste rîul Corbi, chiar la poalele dealului, unde şi-au ridicat nişte căsuţe.

Izolaţi, dar fericiţi
 

 

     Prima casă din cătunul Corbişor a fost construită în urmă cu 57 de ani. ,,Nan Vasile avea domiciliul în Corbi, dar pe Valea Corbişor avea o stînă cu animale şi aici a construit o casă. Din cîte îmi amintesc, părinţii mi-au povestit că această casă a fost construită în perioada 1959 - 1960. În urmă cu 40 de ani părinţii mei au cumpărat casa şi de atunci locuim în Valea Corbişor. În oraşul Victoria avem apartament, dar viaţa de la ţară nu se compară cu viaţa de la oraş. Aici am copilărit, aici ne-am obişnuit şi nu ne-am muta pentru nimic în lume. Raiul pe pămînt este la Corbişor, nimeni nu ne deranjează, linişte, verdeaţă, iar cîntecul păsărilor ne relaxează. Parcă am fi în paradis" a spus Ioan Dobrin de 43 de ani, de la nr. de casă 142.,,Sîntem o familie numeroasă"
 

     Distanţa dintre cătunul Corbişor şi pînă în oraşul Victoria pote fi parcursă în 15 - 20 de minute. ,,Aproape zilnic mergem în oraş, dar ne-am obişnuit, primăvara şi vara este o plăcere să locuim aici, dar iarna prin zăpadă este mai greu. În urmă cu 12 ani m-am căsătorit, iar soţul meu, aici, a copilărit. Locuim în prima casă construită în Valea Corbişor. Soţul şi fata merg zilnic în oraş, iar eu am grijă de gospodărie. 16 persoane locuim în Valea Corbişor, de multe ori am spus că sîntem o familie numeroasă. Patru case sînt locuite permanent, iar în ultima casă, proprietarul a decedat şi din cînd în cînd mai vine fiul acestuia. Sînt casnică, nu am loc de muncă, dar toată ziulica nu stau. Avem animele, patru vaci şi patru viţei, grădină, am avut porci, dar i-am tăiat. Dacă stăm la ţară avem şi grădină, pomi fructiferi şi nu am timp să stau locului. Soţul meu merge la serviciu şi vine seara, iar eu am grijă de gospodărie. Nu ne-am simţim niciodată izolaţi, fiind aproape de oraş ne simţim ca într-un cartier mărginaş al oraşului" a spus Ioana Paula Dobrin. Casele din Valea Corbişor sînt racordate la curent electric şi la reţeaua de apă potabilă. Gaz metan nu există, însă localnicii spun că nu au nevoie pentru că e scump şi ei se încălzesc cu lemne. ,,Nu avem gaz metan, dar nu-i ducem lipsa pentru că este scump. Ne încălzim cu lemne şi mîncarea o facem la foc de lemne şi este mult mai gustoasă" au spus gospodinele de aici.

,,Cu ce ocazie pe la noi?"
 

     După ce am trecut rîul Corbişor imediat am fost întîmpinată de trei copii care se jucau gălăgioşi pe o platformă betonată. Am intrat în curtea familia Dobrin, iar din casă a ieşit o femeie blondă. A făcut ochii mari atunci cînd m-a văzut. Cu ce ocazie pe la noi? Niciodată în Valea Corbişor nu a ajuns un ziarist!No i nu vrem să ne strice liniştea nimeni. Aşa ne-am obişnuit, nu vin oameni străini în Valea Corbişor pentru că nu au ce face. Totul este frumos la noi în cătun, dar drumul de legătură dintre cătun şi DJ lasă de dorit. Cînd plouă, copiii ajung la şcoală murdari. Dacă Primăria Ucea ne-ar pietrui acest drum noi am fi cei mai fericiţi" a spus familia Dobrilă. În cursul săptămînii trecute Primăria Ucea a trimis o echipă de muncitori să pietruiască drumul de la şosea pînă la cătun. (Carla TATU)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 721 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4274549

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare