Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale ,,Bucuria vieţii omului este de a trăi pentru cel de lîngă el”
,,Bucuria vieţii omului este de a trăi pentru cel de lîngă el” Email
Luni, 15 Mai 2017 21:17

 

 

Spune prof. universitar Ion Iulian Dumitru, dirijorul corului ,,Armonia”

     Ion Iulian Dumitru este dirijorul grupului coral bărbătesc ,,Armonia“ care a încîntat publicul făgărăşean prin concertele susţinute pe scenele locale. Este un om modest, cald, un bun profesionist, calităţi care l-au apropiat foarte mult de oameni şi de publicul iubitor de muzică şi artă. De cînd a ajuns în Ţara Făgăraşului

 n-a mai uitat-o şi ori de cîte ori are ocazia poposeşte în locurile de la poalele Munţilor Făgăraşului.  Găseşte Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus un loc binecuvîntat, iar pe PS Ilarion Făgărăşeanul, ierarhul în preajma căruia ai vrea să stai tot timpul. Ion Iulian Dumitru îşi iubeşte munca, iubeşte arta şi muzica, dar şi pe studenţii cărora le vorbeşte zilnic şi deopotrivă pe spectatorii din faţa scenelor pe care concertează cu ,,Armonia”. Arh. lector universitar dr. Ion Iulian Dumitru a stat de vorbă cu reporterul ,,Monitorul de Făgăraş” după concertul susţinut săptămîna trecută la Făgăraş pentru a împărtăşi cu făgărăşenii bucuria de a se afla în mijlocul lor. 


Reporter: Cum v-aţi simţit la Făgăraş?
Ion Iulian Dumitru: Minunat! Sîntem aici pentru a doua oară, prima dată am concertat la sfîrşitul anului trecut, în decembdie 2016, cînd am susţinut un concert de colinde. Acum am venit cu un alt program de folclor românesc cu formaţia de muzică ,,Divertis“. Noi mai colaborăm cu ei iar în fiecare an, după Postul Paştelui, facem cîte un turneu împreună. Am concertat în mai multe oraşe importante din ţară, iar acesta este ultimul concert dintr-un turneu care a cuprins alte 12 oraşe. Prin acest concert dorim să transmitem oamenilor patriotismul şi să le reamintim că sînt români. Concertul nostru vizează în mod special redescoperirea unor piese autentice din tezaurul românesc folcloric. Ne-am gîndit şi ca structură, să fie o trecere în revistă a unor piese româneşti de prin aproape toate zonele ţării: Banat, Oltenia, Ardeal, Teleorman, Bucovina, Moldova.

R: Cum este publicul făgărăşean?
I.I.D: ,,Coincidenţa a făcut ca publicul făgărăşean să fie cel mai receptiv şi cel mai cald, antrenant pînă în pînzele albe şi, insist, foarte, foarte cald! Tocmai de aceea, la final am decis să punem o piesă patriotică şi să antrenăm publicul cu ,,Treceţi batalioane române Carpaţii“.

R: Ce înseamnă muzica pentru dumneavoastră?
I.I.D: Muzica este o formă de exprimare sublimă a sufletului omenesc, este arta artelor, este comunicarea prin excelenţă de la suflet la suflet. Ea nu are graniţă.

Armonia cochetează şi cu jazz-ul
R: Care a fost punctul zero al Coralei pe care o coordonaţi?
I.I.D: Noi sîntem un cor prin excelenţă religios, care funcţionează în cadrul Bisericii Ortodoxe Române şi, desigur, majoritatea membrilor noştri sînt clerici, iar ceilalţi studenţi teologi. Grupul nostru este format din 30 de membri, dar la concertul de la Făgăraş am fost mai restrînşi. Abordăm un repertoriu în primul rînd religios autohton, dar şi internaţional, folclor românesc şi internaţional. Cochetăm şi cu muzica clasică şi mai interpretăm uneori şi piese din alte arii, de pildă jazz.

R: Sînteţi teolog cu doctorat în muzică, o carieră frumoasă.
I.I.D: Am făcut Seminarul Teologic la Bucureşti, după care am urmat Școala de Muzică din cadrul Facultăţii de Arte, Secţia Muzică Bizantină, a Universităţii ,,Ovidius“ şi spun, fără însă să mă laud, că am doctoratul în muzică. Îmi place ce fac.

R: Ce ne puteţi spune despre omul Ion Iulian Dumitru?
I.I.D: Sînt căsătorit şi locuiesc în Constanţa. Am doi băieţi care se numesc Sofian şi Ștefan, iar un al treilea este pe drum. Soţia mea se numeşte Daniela şi lucrează în cadrul Armatei. Predau muzică şi cînt bizantin la Facultatea de Teologie.

PS Ilarion, fan al Coralei ,,Armonia”
R: Aveţi o relaţie specială cu P.S. Ilarion. Ce ne puteţi spune?
I.I.D: Am o relaţie specială cu dumnealui şi sîntem prieteni de cînd era încă stareţ, cam de 3 ani. El este îndrăgostit de ,,Armonia“ şi ne simţim bine împreună.

R: Ce v-a atras în mod special din Țara Făgăraşului?
I.I.D: Îmi place zona asta din punct de vedere al peisajului, în primul rînd Munţii Făgăraşului şi Mănăstirea Sîmbăta de Sus care este printre cele mai frumoase din ţară. Îmi aduce însă aminte şi de marii duhovnici de aici, părintele Arsenie Boca şi părintele Teofil Părăian. Cetatea Făgăraşului mi-a produs iarăşi un sentiment unic. M-a proiectat în vremea începuturilor ei şi am simţit un aer medieval. Mi se pare unul dintre cele mai importante obiective turistice, un loc încărcat de istorie. Vreau să le mulţumesc făgărăşenilor că, ori de cîte ori ,,Armonia“ are concerte în zonă, ei vin, ne susţin şi ne ascultă cu plăcere, iar în al doilea rînd le doresc pace în inimă, spor în toate, să fie mai buni, mai blînzi şi să ştie că bucuria vieţii omului este de a trăi pentru cel de lîngă el.
(Ștefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunturi!

Primaria Victoria angajeza

 

     Primǎria Victoria, Jud. Braşov organizeazǎ concurs de recrutare pentru ocuparea următoarelor funcţiii publice de execuție vacante:


• Consilier I principal in cadrul Compartimentului Urbanism , Amenjarea Teritoriului și investiții – Birou Tehnic
• Consilier I debutant in cadrul Compartimentului Control Comercial- Biroul Impozite și taxe Locale
• Inspector I debutant in cadrul Compartimentului Executare Silită - Biroul Impozite și Taxe Locale

 

Detalii AICI 

 
ANUNT PUBLIC (click)

     UAT ORASUL VICTORIA, titular al proiectului “EXECUTIE RETEA APA CARTIER LOCUINTE STR. AVRAM IANCU, STR. BADEA CARTAN, STR. OCTAVIAN PALER SI STR. GRIGORE MOISIL” anunta publicul interesat asupra luarii deciziei etapei de incadrare de continuare a procedurii privind emiterea aprobarii de dezvoltare a proiectului,

În ediţia tipărită

„Nici în Italia nu sînt salarii asa de mari ca în primărie"

     Salariile bugetarilor  din primării şi unităţile subordonate  au atins valori care i-au şocat pe contribuabili. Sînt funcţionari care pleacă acasă lunar cu mii de euro, chiar dacă efectuează aceeaşi muncă precum atunci cînd aveau o leafă de 8 ori mai mică. Multe categorii de funcţionari publici iau salarii mai mari decît preşedintele ţării sau decît primarul. Oricum ar fi, leafa nu este proporţională cu respectul faţă de cetăţean, sînt de părere făgărăşenii. . (continuare doar în ediţia tipărită)
Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 644 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 747
Număr afişări conţinut : 4044400

Informatii utileZiare