Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Bolnava, trăieşte în lipsuri şi singurătate
Bolnava, trăieşte în lipsuri şi singurătate

  

Angelica Delia Morariu din Victoria suferă de o gravă şi rară maladie care a ţintuit-o la pat Se tîrăşte precum şarpele

     Universul ei este doar camera mizeră din care nu mai poate ieşi. Se tîrăşte precum şarpele, de la pat pînă la uşă. Îşi face nevoile pe duşumea pentru că nu poate urca pe scaunul wc-ului.

 Locuinţa ei este rece şi îmbîcsită, iar întunericul nopţii nu mai poate fi străpuns decît de razele lunii sau ale becului de la stîlpul de iluminat public. Angelica Delia Morariu duce o viaţă de cîine, iar de doi ani nimeni nu i-a răspuns strigătelor de ajutor. Din cînd în cînd vecinii i-au mai dat cîte un bol cu mîncare mişcaţi de mirosul insuportabil emanat de după uşa camerei de la parter unde locuieşte femeia. Angelica este un caz unic în Victoria, un caz care inspiră milă şi deopotrivă repulsie, întrucît trăieşte fără speranţă, doar în durere şi chin. Am vizitat-o pe femeie, iar imaginea găsită m-a trimis cu gîndul undeva în evul mediu la catacombele în care oamenii îşi duceau zilele în mizerie şi întuneric. De puţin timp însă, pentru Angelica răpusă de o boală nemiloasă s-a găsit un sprijin. O localnică i-a devenit asistent personal.

Locuinţa avea bălţi formate din urină şi fecale
 

     ,,În urmă cu cîteva săptămîni am rămas fără loc de muncă. Am fost asistent personal, dar din păcate persoana respectivă a decedat. Am aflat de cazul Deliei şi m-a impresionat. Atunci am hotărît să o vizitez. Cu regret vă spun că nu am putut intra în camera în care locuieşte din cauza mirosului. Cu uşa între-deschisă am vorbit cu ea. Pe parchet era bălţi de urină şi fecale. Pereţii camerei sînt negri de mucegai şi este acolo o mizerie de nedescris. Am cerut ajutor de la Primăria Victoria şi am aflat că femeia a refuzat internarea într-un centru de specializat. Cu acordul Deliei voi semna contractul de asistent personal cu Primăria Victoria. Am aflat de situaţia ei şi i-am trimis mîncare prin fiul meu. Delia a locuit cu noi în cartier în urmă cu cîţiva ani, iar acum cînd am văzut-o nu am recunoscut-o, este total schimbată. Am fost şocată! Delia a ajuns o mînă de oase, nu ştiu dacă cîntăreşte 40 de kg. Această femeie nu a mai ieşit din cameră de luni de zile. Nu se mai poate deplasa din cauza bolii. De cîteva luni se deplasează tîrîndu-se. S-a chinuit mult, dar acum o voi ajuta. Această femeie nu mai are acces la utilităţi, nu are gaz, curent pentru că nu şi-a achitat facturile şi a fost debranşată. Un vecin şi-a făcut milă şi a ajutat-o să nu stea pe întuneric. Săptămîna trecută am solicitat de la Primărie un tractor să aruncăm toate lucrurile din cameră. Nimic nu se mai poate folosi. Uşile dulapului sînt pline de mucegai, patul este infec, t nici nu vreau să-mi amintesc ce era în camera respectivă. Nu ştiu cum a supravieţui în astfel de condiţii. Primăria ne-a dat un pat de spital şi un căruţ pentru persoane cu handicap, dar am solicitat ajutor şi de la Biserica Creştină Baptistă. Ştiam că reprezentanţii acestui cult ajută persoanele în dificultate. Am fost surprinşi cît de operativi au fost. După ce le-am cerut ajutor, cei de la biserică au venit a doua zi cu o saltea nouă medicinală pentru bolnavi, o lenjerie de pat nouă şi trei pachete de pampers. O să-i fac baie pentru că are mare nevoie, de luni de zile nu s-a mai spălat. Am solicitat un sprijin financiar de la Primărie pentru obţinerea pensiei de boală" a spus asistentul personal Rodica Costea..

Venit lunar de 142 lei
 

     Angelica Delia Morariu de 57 de ani din Victoria este un caz social extrem. O boală rară o ţine imobilizată la pat şi a ajuns la mila vecinilor. Avea o pensie de boală care îi asigura o supraveghere medicală şi socială, dar a pierdut şi acest venit lunar pentru că n-a reuşit să se prezinte la comisia de expertiză medicală de la Braşov care să-i reevalueze starea de sănătate. Aşa se face că femeia trăieşte din aprilie 2015 fără niciun venit, singură şi fără niciun ajutor. ,,De trei luni primesc ajutor social de la Primărie, este vorba despre 142 lei. Suma nu e mare, dar m-am descurcat cum am putut. Prietenii şi finii m-au ajutat şi nu mă plîng" a spus Angelica Delia Morariu.

Locuinţa, un focar de infecţie
 

      Angelica Delia Morariu locuieşte în blocul de nefamilişti de pe strada Stadionului, într-o cameră la parter. Locuinţa nu mai are curent electric şi căldură, iar mizeria a acoperit-o de tot pe femeia care stă doar în pat. Cînd intri în camera femeii, imaginea ce te întîmpină este una de coşmar. Pereţii sînt negri de la igrasie, mobilierul este acoperit de mucegai, parchetul murdar îţi lipeşte încălţimintea, aragazul şi vesela sînt îmbîcsite de murdărie, lenjeria de pat şi îmbrăcămintea sînt murdare. O încăpere neaerisită şi mizeră. Femeia este conştientă în ce situaţie trăieşte, dar spune că nu poate face nimic. ,,În ultimile luni m-am deplasat tîrîş pînă la uşă, boala mi-a atrofiat muşchii. Sînt în această situaţie de mult, dar nu am avut ce face.În urmă cu cîteva luni m-am trezit cu o femeie de serviciu de la Primărie la uşă care mi-a măturat camera şi apoi a plecat. Eu nu mai pot să fac nimic şi acest lucru se vede" a spus Angelica Delia.

 

 

 


Boala i-a atrofiat muşchii
 

      Femeia spune că boala ei este ereditară şi primele semne au apărut la ea în urmă cu 8 ani. ,,În urmă cu 8 ani mi-am dat seama că ceva nu este în regulă cu mine. M-am deplasat din ce în ce mai greu şi nu mai am putere în mîini. Am fost la medic şi am fost diagnosticată cu distrofie musculară miotonică. După cîteva luni medicii au spus că nu mai sînt aptă de muncă şi m-au pensionat de boală, cu handicap gradul II. Boala a apărut dintr-o dată şi este ereditară. Toţi muşchii din corp sînt afectaţi. Din cauza aceastei maladii am slăbit şi nu mă mai pot deplasa decît pe coate. Am divorţat în urmă cu cîţiva ani, iar copii nu mă pot ajuta pentru că au rostul lor, familiile lor. Este îngrozitor, dar m-am obişnuit. Din 2015 nu am mai luat pensia de boală care era de 1.000 de lei. Am ajuns să trăiesc din mila prietenilor care îmi aduc de mîncare. Această boală nu are leac, îmi voi petrece ultimii ani din viaţă mai mult în pat" a spus plîngînd Angelica Delia.

A rămas fără pensie
 

     Pentru a obţine pensia de boală, femeia trebuia să-şi actualizeze dosarul medical în fiecare an. Asta însemnînd deplasarea la Braşov în faţa medicilor de la comisia de expertiză medicală. ,,În data de 27 aprilie 2015 trebuia să merg la comisia medicală de la Braşov pentru revizuirea dosarului medical. Atunci am rămas fără bani şi nu m-am dus. Nu am avut de unde să mă împrumut şi aşa am pierdut dreptul la pensie. Nu m-am plîns o perioadă pentru că am mai avut o sumă de bani. Nu am avut căldură, nu am avut curent electric pentru că nu le-am plătit. A fost o perioadă grea din viaţa mea. Nu mi-am imaginat niciodată că o să ajung la mila prietenilor şi în astfel de condiţii" a mai spus femeia.

Vecinii o critică
 

      În ultimii doi ani femeia a solicitat ajutor de la paramedici pentru că nu mai suporta durerile de membre şi a fost transportată de urgenţă la Spitalul Municipal Făgăraş unde a fost ţinută în perfuzii după care a fost adusă din nou acasă. ,,Delia a vîndut case, apartamente şi multe alte bunuri şi a ajuns să trăiască într-o sărăcie lucie. Pe houl imobilului se simţea mirosul din camera Delia. Am vrut să-i facem curăţenie, dar nu a acceptat ajutorul nostru" au spus vecinele. ,,Săptămîna trecută ne-a contactat o femeie care ne-a cerut ajutor pentru o femeie bolnavă. M-a impresionat cînd a aflat că bolnava se deplasează tîrîndu-se pe coate. Cînd am ajuns la domiciliul bolnavei nu mi-a venit să cred în ce condiţii locuia. Pot să spun că era un focar de infecţie. Aveau nevoie de o saltea pentru că patul din cameră trebuia aruncat. Le-am dat o saltea medicinală, o lenjerie de pat şi pampers" a spus coordonatorul Fundaţiei ,,Misiune fără frontieră" Radu Aconstantinesei. (Carla Tatu)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

60 de ani de filatelie la Făgăras

     Iubitorii Cercului Filatelic din Făgăraş s-au întîlnit sîmbătă, 21 aprilie a.c., la Fundaţia Culturală ,,Negru Vodă“ pentru a marca şaizeci de ani de la înfiinţarea cercului. ,,Se împlinesc şaizeci de ani de cînd s-a înfiinţat Cercul Filatelic, prin 1958. Iniţiativa a aparţinut unui nmăr de 16 colecţionari de timbre din Făgăraş. Dintre întemeietori, în viaţă mai este doar Orban Ludovic. Sîntem la cea de-a XX-a expoziţie, iar trei dintre membrii cercului participă la expoziţii interjudeţene şi de rang înalt unde expunerile lor sînt foarte apreciate. Mai sîntem eu, Orban Antonia şi Bartos Csongor. (continurea în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
Vizită la CN ,,Radu Negru“

     O delegaţie din Italia va vizita CN ,,Radu Negru” în perioada 2-7 mai 2018. Este vorba despre punerea în aplicare a unui protocol încheiat între conducerea colegiului făgărăşean, a primarului municipiului Gheorghe Sucaciu şi a conducerii Istitutului Comprensivo „Corrado Melone”, Ladispoli (Roma) şi semnat anul trecut. Prima etapă a protocolului prevede deplasarea unei delegaţii de la şcoala din Italia la Făgăraş, iar următoarea va fi vizita deleaţiei făgărăşenilor la şcoala din Ladispoli. Iniţiativa acestui schimb de experienţă aparţine făgărăşencei Angela Nicoară, profesoară la şcoala din Ladispoli. (continurea în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 497 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 753
Număr afişări conţinut : 4140160

Informatii utileZiare