Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Şmecherii cu pensiuni

 

 

Proprietarii de pensiuni din zona turistică Sâmbăta de Sus şi-au declarat pensiunile case de locuit pentru a plăti impozite mici Privilegiaţii plătesc un impozit anual de 17 lei pentru o pensiune cu 4 camere, pentru un hotel cu 30 camere 1556 lei, iar la polul opus proprietarul corect achită 17.000 lei impozit pentru un hotel şi 14.000 lei pentru o pensiune Proprietarii şmecheri ameninţă angajaţii primăriei cînd aceştia le bat la poartă pentru plata impozitelor


     Cînd face vorbire cineva despre zona turistică Sâmbăta de Sus îmi vin în minte cuvintele lui Dimitrie Bolintineanu, scurte şi la obiect: ,,Vreți binele să vie făr-a contribui. Privilegiați voi înșiși voiți acum a fi”. Spun asta pentru că doar privilegiaţii conducerii comunei Voila anilor 1999-2000 au reuşit să dobîndească terenuri la poalele Munţilor Făgăraş, pe Valea Sâmbetei. Mulţi dintre ei şi-au edificat pe terenurile cumpărate pe nimic pensiuni şi hoteluri, frumoase şi profitabile de altfel. Dar şi la 20 de ani distanţă se cred tot privilegiaţi. Deşi încasează bani frumoşi din închirierea pensiunilor nu plătesc impozite aşa cum face orice cetăţean. Dacă punem faţă în faţă declaraţiile pe proprie răspundere ale proprietarilor de pensiuni de pe Valea Sâmbetei depuse la Primăria Sâmbăta de Sus pentru calculul impozitului anual cu publicitatea înregistrată pe site-urile de turism, înscrisurile se bat cap în cap. La Primăria Sîmbăta de Sus pensiunile apar ca şi case de locuit şi sînt impozitate cu sume de la 17 lei la cel mult 184 lei, în timp ce veniturile încasate din turism de aceiaşi proprietari sînt de 70- 100 lei/persoană/noapte. Putem spune fără să greşim că valoarea impozitului anual pe care un proprietar de pensiune îl plăteşte la primărie poate fi obţinută din închirierea unei camere într-o singură noapte. Dar ce contează aceste lucruri în faţa unui privilegiat, fie el persoană fizică sau juridică? Oricum taxele şi impozitele sînt pentru astfel de indivizi facultative. Dar au tupeul să ceară răspicat de la primărie confort în zona turistică. Sînt comparabili, ca atitudine şi responsabilitate, cu maneliştii care apar în faţa publicului etalîndu-şi averile, iar pe altă parte cer ajutoare sociale de la primării. Conform DEX-ului astfel de indivizi sînt definiţi ca ,,şarlatani” sau ,,şmecheri”.

Licitaţii cu dedicaţie
 

     În ultimii ani cînd localitatea Sâmbăta de Sus aparţinea de comuna Voila, conducerea acesteia a împărţit Valea Sîmbetei în parcele de teren pe care le-a vîndut localnicilor prin licitaţie. Numai că la respectivele licitaţii au fost desemnaţi cîştigători doar acei localnicii cu dare de mînă şi cu funcţii, avocaţi, judecători, patroni, directori, economişti, de la Braşov, Bucureşti, Făgăraş şi cam atît. Au fost sute de indivizi care, peste noapte, s-au împroprietărit cu terenuri la poalele Munţilor Făgăraş în detrimental localnicilor care, odată, au deţinut aici pămînturi. Scandalul a ţinut pînă în 2003 cînd localitatea Sîmbăta de Sus s-a desprins din comuna Voila şi a devenit comună de sine stătătoare. De atunci în ,,Staţiunea Balneoclimaterică Sîmbăta de Sus” aşa cum apare în scripte zona turistică, au apărut pensiunile ca ciupercile după ploaie. Azi numărăm nu mai puţin de 47 de pensiuni turistice care mai de care mai frumoase, mai mari sau mai cochete. Iar turiştii caută sejururi în zonă atraşi de frumuseţea munţilor. De exemplu, un studiu de trafic efectuat în data de 15 august 2013 a arătat nu mai puţin de 5000 de autoturisme intrînd în zona turistică Sâmbăta de Sus.

O comună turistică săracă
 

     Ar trebui să credem că această comună este foarte bogată, iar staţiunii turistice nu-i lipseşte nimic. Dar nu este aşa. Comuna Sâmbăta abia se descurcă financiar, iar pentru echilibrarea bugetului local primarul cerşeşte fonduri de la forul judeţean sau de la Guvern. Iar zona turistică duce lipsă de dezvoltare, de infrastructură. L-am întrebat pe primarul comunei Sâmbăta de Sus, Vasile Andreaş, de ce comuna pe care o conduce este săracă şi nu trăieşte din turism? Răspunsul a fost năucitor. ,,Doar 15 pensiuni plătesc impozite locale la valoarea reală, restul au fost declarate case de locuit, iar unii proprietari n-au plătit niciodată impozit”. Pentru o casă într-un sat făgărăşean impozitul nu depăşeşte 200 lei, iar pentru o pensiune impozitul oscilează între 7000 şi 17.000 lei/an.

 


 

Impozit anual de 17 lei, dar este pensiune
 

     Am aruncat o privire peste scriptele Primăriei Sâmbăta de Sus în care sînt înregistrate clădirile din zona turistică. În paralel am dat o căutare pe site-urile turistice pentru a vedea ce pensiuni din zona turistică îşi prezintă ofertele de cazare. Toate pensiunile din zona turistică Sâmbăta de Sus declarate la primărie case de locuit prezintă oferte de cazare şi primesc turişti. Executivul Primăriei Sâmbăta de Sus analizează situaţia, centralizează date, dar nimeni n-a luat în seamă plîngerile lor. Prezentăm cîteva dintre situaţiile anormale înregistrate la Sâmbăta de Sus. Pensiunea Lăcrămioara are 4 camere şi plăteşte un impozit anual de 17 lei. Dobrin Liviu, proprietarul pensiunii, a declarat imobilul ca şi casă de locuit pentru a plăti un impozit mai mic. Şi Dogariu Adrian plăteşte pentru Pensiunea Casa Muntelui cu 5 camere un impozit de 52 de lei pentru că a declarat-o casă de locuit. Iar reclama comandată oferă cazare pentru 233 lei/persoană/noapte. O altă pensiune taxată ca şi casă de locuit este Pensiunea Corina pentru care Cornea Ioan plăteşte un impozit de 182 lei/an. Pensiunea are 6 camere, iar pentru fiecare cameră pretinde 65 lei/noapte. Pensiunea Craiul munţilor este declarată tot casă de locuit ceea ce înseamnă pentru Moldovan Gheorghe un impozit mult mai mic decît cel real, 182 lei/an. În schimb la ,,casa de locuit” a acestuia sînt 4 camere pe care le inchiriază cu 80 lei/noapte. Pensiunea Rapsodia Munţilor este declarată tot casă de locuit pentru a se plăti un impozit de doar 289 lei/an. Idomir, proprietarul pensiunii, îşi laudă obiectivul în faţa turiştilor cu parcare, loc de joacă pentru copii, foişor închiriind o cameră din cele 10 disponibile cu 100 lei/noapte. La Pensiunea Viorica se închiriază o cameră dublă cu 70 lei/noapte, iar dacă sînt clienţi, cum a fost de pildă de Paşti, care preferă un sejur de trei zile plătesc 50 lei/persoană/noapte. Nicolae Şandru, proprietarul pensiunii, plăteşte anual un impozit de 163 de lei pentru că şi-a declarat pensiunea casă de locuit. Şi Gheorghe Ciocoiu are 6 camere la Pensiunea Eden, dar plăteşte un impozit de 164 lei/an. Oferta acestuia este generoasă, 85 lei/pesoană / noapte dacă închiriază toate cele 6 camere unui grup de 12-15 persoane.
 

Unii plătesc peste 10.000 de lei impozit, alţii deloc
 

     Sînt însă pensiuni şi hoteluri care n-au plătit niciodată impozit la primărie deşi obiectivele erau declarate pe persoane fizice, iar impozitul anual era puţin peste 100 de lei. Hotelul Diana are de achitat la bugetul comunei Sâmbăta de Sus suma de 156.759 lei. Actualul proprietar, Zahariuc Florin, persoană fizică, a uitat însă de datorie, dar n-a plătit nici măcar suma de 1556 lei/an cît datorează pe 2017. Hotelul Diana a fost vîndut de bancă în contul unui credit cu suma de 160.000 de euro. Cumpărătorul, un braşovean , l-a pus în vînzare la puţin timp la valoarea de 600.000 de euro şi a obţinut suma de 450.500 euro. De atunci hotelul stă nefolosit. Un alt hotel din zona turistică este cel patronat de Mihai Tânjală prin firma SC Turism Balnear şi Vanato Păstrăvărie SRL. Aceasta plăteşte un impozit de 6.778 lei/an. ,,În zona turistică avem 47 obiective turistice, patru hoteluri cu pînă la 30 camere şi restul pensiuni cu 2 şi 3 margarete, cu cîte 6 pînă la 15 camere fiecare. Academia are cele mai multe camere, 70 de spaţii de cazare. Avem în total cam 620 camere de cazare, dar nu toate sînt înregistrate ca pensiuni turistice. În schimb toate construcţiile au autorizaţii de construire. Valori reale ale impozitului plătesc proprietarii care au construit cu fonduri europene. De exemplu, Husea plăteşte pentru complex un impozit de 17.000 lei/an, iar Mariana Mirea plăteşte pentru pensiune 14.000 lei/an” a mai spus primarul.
 

Patru categorii de proprietari
 

     În zona turistică Sâmbăta de Sus se distend patru categorii de proprietari. Cei care plătesc impozite la valoarea reală, respective cei care îşi au contrucţiile sub controlul UE. O altă categorie este formată din pensiunile care plătesc impozite peste 2000 de lei, dar nu mai mult de 7000, înregistrate pe persoane juridice. O a treia categorie şi cea mai numeroasă este dată de proprietarii care au declarat pensiunile case de locuit şi plătesc între 17 lei şi 280 lei. Ultima categorie este Mănăstirea care este scutită prin lege de plata impozitelor deşi deţine cele mai multe clădiri şi terenuri.
 

Angajaţii primăriei sînt ameninţaţi de privilegiaţi
 

     ,,Impozitul se calculează în funcţie de declaraţia pe proprie răspundere în cazul persoanelor fizice, iar în cazul persoanelor juridice impozitul se calculează în funcţie de valoarea din contabilitate a imoilului. Majoritatea pensiunilor au fost declarate case de locuit pentru a plăti impozit mic. I-am somat pe cei în cauză, dar nu se conformează, ba chiar ne ameninţă. Încasăm mai mulţi bani din sat, din impozitele plătite de cetăţeni, decît din zona turistică” a declarat contabila şefă a Primăriei Sâmbăta de Sus, Adriana Folea. Primarul comunei Sâmbăta de Sus, Vasile Andreaş, spune că din totatul pensiunilor din zona turistică doar 15 plătesc impozit la valoarea reală. ,,Veniturile comunei sînt afectate de cei care nu vor să declare pensiunile şi hotelurile la calculul impozitului anual ci declară case de locuit. Nu este normal ce se întîmplă. Căutăm soluţii pentru a-i determina să intre în legalitate. Nu putem investi în infrastructură pentru că nu avem bani la buget. Cu banii încasaţi din aceste impozite putem realiza canalizarea, drumurile, iluminatul public. Toţi cei din zona turistică cer utilităţi, drumuri, confort, dar nu vor să plătească. De sărbătorile de Crăciun, Revelion, Paşti, în sezonul cald pensiunile sînt pline. Angajaţii se duc cu somaţii şi să încaseze impozitele dar sînt ameninţaţi de proprietarii de pensiuni” a explicat primarul Vasile Andreaş. În zona turistică Sâmbăta de Sus există apă curentă, iluminat public şi gaz metan parţial. ,,Vom face extindere la reţeaua de gaz metan şi vrem să realizăm reţeaua de canalizare. Avem proiect pentru canalizare atît în zona turistică dar şi pentru sat care a fost depus pe PNDL şi sperăm să obţinem finanţarea” a spus primarul. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
nistor  - sa fim cinstiti ???   |09-05-2017 11:09:38
Primarul com.Sambata oare cat plateste pentru hotelul sau din zona turistica ?,
Augustin.  - cinstea -unde se afla ?   |10-05-2017 11:23:07
Nu va luati de primar,ca ne-a dat lemne gratis. Eu vreau sa intreb primaria
Sambata -Cat plateste impozit pe an Complexul MIRUNA cu cele 5 hoteluri si
cabana Sambata ???.
dogar v.  - rusine   |10-05-2017 11:33:35
Ce se ia primarul de uni proprietari de case in zona turistica.Sa-si vada de
hotelul sau Poiana Izvorului cu 30 camere,42a care nu are bazin de decantare si
dejectiile de la hotel sunt varsate in raul Sambata.
Gerila  - Ai nostri ca brazi , cu muci pe piept!   |12-05-2017 23:11:06
Nimeni nu plateste real cit datoreaza, nici hotelul manastiri, ca de credinta
uneste dar si sperie preceptori !De aia a si fost infintata com Simbata de sus
sa se duca bani pe apa Simbetei si rahat nedecantat in Olt sa le cada dinti
rimnicenilor vilceni ce beau apa din barajul vecin al orasului !Propietari
hotelurilor si vilelor plateau gaz ,pe incalzire pt 40 de camere pe luna de
iarna 12 lei lunar instalatile din pamint executate cot la cot cu echipele de la
gazmetan trecind prin contor doar un aragaz pt gatitul ceaului de dimineata
restul centralelor fiind legate direct la magistrala nationala sarind contorul
asa e si la curentul elerctric asa e si la apa o veioza e legata prin contor o
ghiuveta la apa iara restul e platit de noi prostimea la capitolul pierderi
!Anul trecut au prins la Simbata de sus un grangur mare ce fenta contoarul de
gaz , acum nu se mai aude nimic ! Traiasca hotia organizata si preturile mici
platite de baroni la impozit curent gaz si apa !Ei au binemeritat de la tara
!!!!!!!La fel e si la Dejani , Vistisoara , la pastravariille locale ,ori aiurea
avem sefi descurcareti dar un pic cam hoti , mama lor !!!!!!!
liviu  - hotie   |14-05-2017 13:22:31
a adus argesenii cei calora lea vandut gaterul,sa ne taie padurea
SAMBETENILOR,rusine
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunturi!

Compania PUROLITE oferă asigurări că activitatea sa nu poluează!

     Compania brașoveană PUROLITE a demarat în acest an o campanie de comunicare transparentă și de informare a locuitorilor din zona Victoria – Ucea – Făgăraș, privind activitatea sa, respectarea normelor legale referitoare la poluare și eforturile și investițiile privind creșterea calității aerului în zonă.
     Purolite se angajează să informeze populația atât în ceea ce privește sesizările primite de companie sau autorități, cât și în ceea ce privește investițiile și măsurile luate pentru a asigura un mediu curat și sănătos în zonele învecinate. 

În ediţia tipărită

,,Statul încurajează lenea”

 

     Mulţi cetăţeni din Ţara Făgăraşului sînt revoltaţi pe beneficiarii de ajutor social care sînt apţi de muncă, dar preferă să primească bani de la stat fără să facă nimic. Le aduc calificative de ,,puturoşi” ,,leneşi” şi le cer să meargă la muncă pentru a obţine banii din care să trăiască.

Citește mai departe...
 
O mînă întinsă bătrînilor săraci si neputinciosi

 

     Căminul de bătrîni ,,Castanul” este locul unde îşi găsesc adăpost şi persoanele singure, neputincioase şi cu venituri foarte mici. În ultimii doi ani, patru femei trecute de 65 de ani au ajuns la ,,Castanul” în urma solicitării asistenţilor sociali din primării sau a asistenţilor medicali din spitale.

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1045 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 762
Număr afişări conţinut : 4184695

Informatii utileZiare