Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Sărbătoare în comuna Viştea
Sărbătoare în comuna Viştea Email
Marţi, 22 Septembrie 2009 10:38

 

     Obiceiul împămîntenit în Ţara Făgăraşului de a marca sărbătoarea fiecărei comunităţi locale s-a respectat şi în comuna Viştea. Duminică, 20 septembrie a.c., cu mic cu mare sătenii din toate localităţile comunei s-au adunat la căminul cultural din Viştea de Jos, reşedinţa de comună, pentru a se veseli şi a aduce în acrtualitate tradiţiile vechi. Au organizat o manifestare cultural-folclorică de excepţie Primăria şi Consiliul Local Viştea. În centrul satului, pe scena amenajată de organizatori, s-a cîntat, s-a dansat pînă tîrziu în noapte.

Muzica şi voia bună au fost completate de produsele specifice unor astfel de acţiuni, mici, bere şi diverse suveniruri.


Prima ediţie
 

     Dacă pînă în acest an s-a încercat organizarea unor manifestări similare, de data aceasta s-au reunit la sărbătoarea comunei atît tradiţiile cît şi vechiul obicei al recoltei. Ediţia I a Zilelor Viştei a adunat laolaltă săteni din toată Ţara Făgăraşului, autorităţi locale şi judeţene, primari din toate comunele. Peste 1000 de persoane au ţinut să fie prezente la Viştea duminică, o zi frumoasă de septembrie. „Comunitatea merită o astfel de manifestare. Deşi este un an de criză şi administraţia publică resimte acest lucru, am ţinut să organizăm un astfel de eveniment. Primăria şi Consiliul Local au decis ca fiecare localitate a comunei să fie marcată de o sărbătoare. În luna septembrie cînd putem sărbători şi recolta de peste an şi obiceiurile tradiţionale am fixat o acţiune culturală în reşedinţa de comună. La Olteţ vom organiza un eveniment cultural de sărbătoarea Crăciunului pentru că aici tradiţiile sînt trecute, într-un fel, în uitare. La Rucăr, vom respecta vechea tradiţie de Armindeni, cînd tot satul marca primăvara a doua zi de Paşte. Satul Viştea de Sus a reuşit să se impună prin festivalul isericesc „Buna Vestire“ a spus primarul comunei, Florin Ioani.

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!

Muzică şi dansuri de la Viştea
 

     Pe scena amenajată au evoluat artişti locali, Ansamblul de dansuri al Casei de Cultură Făgăraş coordonat de prof. Ioan Ionuţ, corul bisericesc al satului Viştea coordonat de prof. Gheorghe Malene, copiii de la Şcoala Generală Viştea de Jos care au prezentat un frumos program artisrtic îndrumaţi de prof. Viorel Pascal. Artista de muzică populată, fiică a satului Viştea de Jos, Mioara Cârje Marinca a prezentat un purpuriu de melodii specifice zonei. A dansat alături de Mioara Marinca un grup de femei din Viştea îmbrăcate în frumoasele costume populare specifice: şurţ ţesut în război, frumos colorat, ia cu obinzală, pieptarul de catifea şi baticul cu franjuri. Rodica Stoica, Olimpia Godan, Elena Cîrje, Elana Stanislav, Maria Stanciu, Paraschiva Grapă au format grupul de femei care a prezentat şi un purpuriu de strigături vechi. Au mai evoluat pe scenă artiştii Alina Pinca, Tudor Constantin, Angela Rusu. Seara s-a încheiat cu un frumos concert susţinut de formaţia Compact.

     „Am ţinut să particip la sărbătoarea comunei Viştea şi ori de cîte ori voi fi invitat voi participa cu multă plăcere. Am intrat în biserica satului pentru că m-a impresionat prin monumentalitate. Acest lucru dovedeşte că această comunitate este foarte puternică, are o credinţă de nestrămutat. Am înţeles din această frumoasă acţiune că vă respectaţi tradiţiile, ceea ce este un lucru deosebit. Felicit Primăria şi Consiliul Local pentru că au reuşit să organizeze o astfel de manifestare de amploare. Pot spune că aveţi un primar vrednic care iubeşte locul şi tradiţiile lui. Vă felicit şi vă doresc să rămîneţi la fel cu credinţă şi speranţă. Mă uit în jur şi văd lucruri frumoase, realizări de care fiecare localnic se poate bucura, şcoală, biserică, primărrie, drumuri, cămine culturale. Cu perseverenţă se pot face lucruri frumoase şi întotdeauna este loc şi de mai bine. Succes în continuare“ a spus prefectul judeţului Braşov, Ioan Gonţea.
     „La Viştea, ca de altfel în orice comună din Ţara Făgăraşului, mă simt acasă. Sînt de loc făgărăşean, din Recea, şi mă mîndresc cu originea mea, satul făgărăşean este sufletul meu. Sărbătoarea de astăzi m-a bucurat şi am ţinut să particip. Vreau să vă felicit şi să ne întîlnim întotdeauna cu speranţa pe buze. Să ştiţi că noi, din funcţiile pe care le avem şi pe care d-voastră ni le-aţi încredinţat, lucrăm pentru d-voastră. Vă reprezentăm interesele şi vă ajutăm. Viştea este localitatea cu cea mai mare biserică din zonă, ceea ce înseamnă că viştenii au credinţă şi merită acest lucru. Azi, la ceas de sărbătoare, vreau să felicit autorităţile locale pentru implicarea lor în viaţa comunităţii şi în realizările pe care le au. Iar primarul pe care l-aţi ales este omul potrivit să vă reprezinte, lucru pe care-l şi face. La mulţi ani“ a spus senatorul Marian Rasaliu.

Comments
Comentariu nou Cautare
Vistea   |23-09-2009 16:31:25
In articolul "Sarbatoare in comuna Vistea" apare de 2 ori cuvantul
"purpuriu" asociat cu cantece sau strigaturi vechi. Corect
ar fi fost
POTPURIU. Probabil ca autorul nu s-a semnat ca sa nu isi demaste
incultura.
rodica stoica   |27-06-2014 22:15:58
ati remarcat corect articol nesemnat
METERNA SILE  - CHEFURI PE BANII STATULUI   |17-07-2010 20:06:05
iNTERESANT CUM SE CHELTUIE BANII STATULUI DAR PRIMARUL A UITAT SA REPARE DRUMUL
VISTEA DE SUS-VISTISOARA UNDE DE 3 ANI SUNT CAM 20 GRAMEZI DE PIETRIS CARE
ASTEAPTA SA FIE INTINSE PE DRUMUL RESPECTIV, PE CARE SE CIRCULA FOARTE GREU CU
MASINI MICI.
vasi lica   |20-07-2010 19:10:24
sile auei grije de bani statului,nu-ti fa probleme. Gunoaie PDListe nu primari
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Pastravul de Fagaras

pastrav.jpg

În ediţia tipărită

Chirii modice la ANL

 

     În acest an au primit locuinţe în blocurile ANL patru familii de făgărăşeni. Repartiţia a fost realizată în blocurile A, C, H şi J, în apartamente de 2 camere, iar chiriaşii s-au mutat încă din luna august. Dacă în urmă cu cîţiva ani numărul cererilor depuse în vederea obţinerii unei locuinţe ANL depăşea 1.000, astăzi mai sînt înregistrate doar 70 de solicitări. Tinerii din municipiu nu se mai bat pentru o locuinţă ANL, deşi chiriile sînt sfidător de mici faţă de cele practicate pe piaţa liberă. Dacă în ANL o chirie nu depăşeşte 50 euro/lună, pe piaţa liberă se cer şi 200 euro/lună, în condiţiile unui confort similar (continuarea doar în ediţia tipărită) 

Citește mai departe...
 
Taximetriştii, nemultumiţi de noile sensuri unice

 

     Începînd cu data de 16 octombrie 2017, Primăria Făgăraş aplică noi restricţii de circulaţie pe unele străzi din municipiu. Acestea au fost stabilite în urma unor dezbateri publice, iar Comisia de circulaţie a definitivat forma restricţiilor. Făgărăşenii care au aflat despre aceste noi modificări au păreri împărţite, unii laudă iniţiativa Primăriei Făgăraş, iar alţii nu sînt de acord cu modificările considerîndu-le inadecvate. (continuarea doar în ediţia tipărită) 

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1691 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Informatii utile

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 734
Număr afişări conţinut : 3866381

FaceBook

Horoscop zilnicZiare