Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Sărbătoare în comuna Viştea
Sărbătoare în comuna Viştea Email
Marţi, 22 Septembrie 2009 10:38

 

     Obiceiul împămîntenit în Ţara Făgăraşului de a marca sărbătoarea fiecărei comunităţi locale s-a respectat şi în comuna Viştea. Duminică, 20 septembrie a.c., cu mic cu mare sătenii din toate localităţile comunei s-au adunat la căminul cultural din Viştea de Jos, reşedinţa de comună, pentru a se veseli şi a aduce în acrtualitate tradiţiile vechi. Au organizat o manifestare cultural-folclorică de excepţie Primăria şi Consiliul Local Viştea. În centrul satului, pe scena amenajată de organizatori, s-a cîntat, s-a dansat pînă tîrziu în noapte.

Muzica şi voia bună au fost completate de produsele specifice unor astfel de acţiuni, mici, bere şi diverse suveniruri.


Prima ediţie
 

     Dacă pînă în acest an s-a încercat organizarea unor manifestări similare, de data aceasta s-au reunit la sărbătoarea comunei atît tradiţiile cît şi vechiul obicei al recoltei. Ediţia I a Zilelor Viştei a adunat laolaltă săteni din toată Ţara Făgăraşului, autorităţi locale şi judeţene, primari din toate comunele. Peste 1000 de persoane au ţinut să fie prezente la Viştea duminică, o zi frumoasă de septembrie. „Comunitatea merită o astfel de manifestare. Deşi este un an de criză şi administraţia publică resimte acest lucru, am ţinut să organizăm un astfel de eveniment. Primăria şi Consiliul Local au decis ca fiecare localitate a comunei să fie marcată de o sărbătoare. În luna septembrie cînd putem sărbători şi recolta de peste an şi obiceiurile tradiţionale am fixat o acţiune culturală în reşedinţa de comună. La Olteţ vom organiza un eveniment cultural de sărbătoarea Crăciunului pentru că aici tradiţiile sînt trecute, într-un fel, în uitare. La Rucăr, vom respecta vechea tradiţie de Armindeni, cînd tot satul marca primăvara a doua zi de Paşte. Satul Viştea de Sus a reuşit să se impună prin festivalul isericesc „Buna Vestire“ a spus primarul comunei, Florin Ioani.

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!

Muzică şi dansuri de la Viştea
 

     Pe scena amenajată au evoluat artişti locali, Ansamblul de dansuri al Casei de Cultură Făgăraş coordonat de prof. Ioan Ionuţ, corul bisericesc al satului Viştea coordonat de prof. Gheorghe Malene, copiii de la Şcoala Generală Viştea de Jos care au prezentat un frumos program artisrtic îndrumaţi de prof. Viorel Pascal. Artista de muzică populată, fiică a satului Viştea de Jos, Mioara Cârje Marinca a prezentat un purpuriu de melodii specifice zonei. A dansat alături de Mioara Marinca un grup de femei din Viştea îmbrăcate în frumoasele costume populare specifice: şurţ ţesut în război, frumos colorat, ia cu obinzală, pieptarul de catifea şi baticul cu franjuri. Rodica Stoica, Olimpia Godan, Elena Cîrje, Elana Stanislav, Maria Stanciu, Paraschiva Grapă au format grupul de femei care a prezentat şi un purpuriu de strigături vechi. Au mai evoluat pe scenă artiştii Alina Pinca, Tudor Constantin, Angela Rusu. Seara s-a încheiat cu un frumos concert susţinut de formaţia Compact.

     „Am ţinut să particip la sărbătoarea comunei Viştea şi ori de cîte ori voi fi invitat voi participa cu multă plăcere. Am intrat în biserica satului pentru că m-a impresionat prin monumentalitate. Acest lucru dovedeşte că această comunitate este foarte puternică, are o credinţă de nestrămutat. Am înţeles din această frumoasă acţiune că vă respectaţi tradiţiile, ceea ce este un lucru deosebit. Felicit Primăria şi Consiliul Local pentru că au reuşit să organizeze o astfel de manifestare de amploare. Pot spune că aveţi un primar vrednic care iubeşte locul şi tradiţiile lui. Vă felicit şi vă doresc să rămîneţi la fel cu credinţă şi speranţă. Mă uit în jur şi văd lucruri frumoase, realizări de care fiecare localnic se poate bucura, şcoală, biserică, primărrie, drumuri, cămine culturale. Cu perseverenţă se pot face lucruri frumoase şi întotdeauna este loc şi de mai bine. Succes în continuare“ a spus prefectul judeţului Braşov, Ioan Gonţea.
     „La Viştea, ca de altfel în orice comună din Ţara Făgăraşului, mă simt acasă. Sînt de loc făgărăşean, din Recea, şi mă mîndresc cu originea mea, satul făgărăşean este sufletul meu. Sărbătoarea de astăzi m-a bucurat şi am ţinut să particip. Vreau să vă felicit şi să ne întîlnim întotdeauna cu speranţa pe buze. Să ştiţi că noi, din funcţiile pe care le avem şi pe care d-voastră ni le-aţi încredinţat, lucrăm pentru d-voastră. Vă reprezentăm interesele şi vă ajutăm. Viştea este localitatea cu cea mai mare biserică din zonă, ceea ce înseamnă că viştenii au credinţă şi merită acest lucru. Azi, la ceas de sărbătoare, vreau să felicit autorităţile locale pentru implicarea lor în viaţa comunităţii şi în realizările pe care le au. Iar primarul pe care l-aţi ales este omul potrivit să vă reprezinte, lucru pe care-l şi face. La mulţi ani“ a spus senatorul Marian Rasaliu.

Comments
Comentariu nou Cautare
Vistea   |23-09-2009 16:31:25
In articolul "Sarbatoare in comuna Vistea" apare de 2 ori cuvantul
"purpuriu" asociat cu cantece sau strigaturi vechi. Corect
ar fi fost
POTPURIU. Probabil ca autorul nu s-a semnat ca sa nu isi demaste
incultura.
rodica stoica   |27-06-2014 22:15:58
ati remarcat corect articol nesemnat
METERNA SILE  - CHEFURI PE BANII STATULUI   |17-07-2010 20:06:05
iNTERESANT CUM SE CHELTUIE BANII STATULUI DAR PRIMARUL A UITAT SA REPARE DRUMUL
VISTEA DE SUS-VISTISOARA UNDE DE 3 ANI SUNT CAM 20 GRAMEZI DE PIETRIS CARE
ASTEAPTA SA FIE INTINSE PE DRUMUL RESPECTIV, PE CARE SE CIRCULA FOARTE GREU CU
MASINI MICI.
vasi lica   |20-07-2010 19:10:24
sile auei grije de bani statului,nu-ti fa probleme. Gunoaie PDListe nu primari
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,Digurile ar fi oprit năvala apelor“

 

      Apele au făcut mari pagube în Ţara Făgăraşului săptămîna trecută. Ploile abundente şi topirea zăpezii au dus la o triplare a debitului apei Oltului. Iar lipsa digurilor a dus la revărsarea apei în toate zonele aflate în apropierea albiei Oltului. Cartierul Galaţi, Şona, Crihalma, Comăna, Mîndra, colonia de la şantierul Mîndra, Feldioara au fost localităţile şi zonele unde apa a făcut ravagii. Au rămas izolate două sate, Şona şi Crihalma. În zona Mîndra, şantierul pentru construirea digului a fost abandonat după 1989 şi nici nu sînt şanse ca investiţia să fie finalizată. La Crihalma, podul de peste Olt creează probleme în fiecare an, dar nimeni nu s-a preocupat de construirea unuia nou. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu mai mulţi localnici afectaţi de inundaţiile de săptămîna trecută, dar şi cu autorităţi locale despre situaţia inundaţiilor din Ţara Făgăraşului. Redăm cîteva dintre părerile făgărăşenilor despre năvala apelor. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 625 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 758
Număr afişări conţinut : 4095482

Informatii utileZiare