•  Medicul Marius Moldovan a semnat două certificate constatatoare a decesului pentru Emil Mocan, primul  fără COVID, iar altul cu Covid

  •   ,,Pe cine cauţi bă, pe Emil Constantinescu?” l-a apostrofat dr. Moldovan pe Claudiu Mocan

  •   Depus la capelă, dar preluat fără explicaţii şi înmormântat în fugă  a doua zi

  •   Altă gafă a managerului spitalului care apără personalul medical şi nu pe pacienţi

  •   ,,Asistentele şi infirmierele s-au purtat în batjocură  cu tata”

  •  Colegiul Medicilor tergiversează înregistrarea plângerii ce-l vizează pe dr. Marius Moldovan, membru în Colegiul de la Sibiu

 

 

,,De ce a murit tata?” este întrebarea lui Claudiu Emil Mocan la care aşteaptă răspuns de la conducerea Spitalului Municipal Făgăraş încă de la începutul lunii ianuarie 2021.   Emil Mocan, fostul secretar al Primăriei Făgăraş timp de 30 de ani, a decedat la Spitalul Municipal Făgăraş în data de 1 ianuarie 2021, ora 20.00, după 13 zile de spitalizare la secţia interne. Pe numele lui au fost emise de către medicul Marius Moldovan două certificate de constatare a decesului, la distanţă de o zi, dar cu acelaşi număr de înregistrare (577) şi aceeaşi dată, 2.01.2021. Coşmarul familiei a continuat  mai dur, corpul neînsufleţit depus la capelă, după primul certificat constatator al decesului în baza căruia a fost emis certificatul de deces de SPLEP Făgăraş,  a fost ridicat şi ţinut ascuns o noapte, ca în ziua următoare, ca un fur, să fie  dus direct la cimitir şi băgat în groapă. ,,Am rămas şocaţi, dar ne-am supus. Am făcut sărăcusta la capelă în faţa pozei tatălui meu” a spus Claudiu Mocan, fiul fostului secretar. La o săptămână după deces, pe 6 ianuarie 2021, DSP l-a sunat să verifice dacă tatăl lui respectă măsurile de siguranţă COVID, iar în 12 ianuarie l-au vizitat jandarmii pentru acelaşi motiv. Toată această situaţie plus peripeţiile avute la spital în timpul internării tatălui său l-au determinat să caute răspunsuri. S-a adresat prima dată conducerii spitalului, apoi Colegiului medicilor, apoi Poliţiei şi Parchetului. Răspunsurile  care să elucideze cazul morţii tatălui său  se lasă însă aşteptate.

Altă gafă a managerul spitalului: ,,Decesul pacientului este un rezultat bun” 

 

O aşteptare cruntă care însă se tot prelungeşte în haosul identificat în activitatea spitalului din Făgăraş. Managerul Spitalului Municipal Făgăraş refuză sistematic, aşa cum spune Claudiu Mocan, să elucideze cazul, preferând să răspundă în scris arareori, dar şi atunci într-un limbaj de lemn. ,,La început am avut o corespondenţă cu managerul Pandrea pe mailul dânsei. S-a arătat deschisă. Dar când am folosit mailul spitalului, mi s-a închis orice posibilitate de a afla vreun răspuns. Mi-a fost înregistrat memoriul (recomandată prin Poşta)   în data de 14 ianuarie. Am primit o adresă  (nr. înregistrare 260) în data de 12 ianuarie 2021 semnată de managerul Pandrea prin care mi se transmit condoleanţe  şi faptul că întreg colectivul  medical  ,,a depus tot efortul în vederea stabilizării stării foarte alterate a tatălui şi s-au depus toate resursele, atât materiale şi umane în vederea însănătoşirii”. Mi-a trimis documentele medicale, vreo 90 de pagini, dar ceea ce am cerut eu, nu” a spus Claudiu Mocan. În urma insistenţelor, managerul sptalului a trimis lui Claudiu Mocan un alt răspuns în data de 9 februarie 2021, după  mai bine de o lună (nr. 1564). ,,Mă anunţă că solicitările mele privesc mulţi angajaţi ai spitalului, iar procesul de  soluţionare pe cale disciplinară va întârzia. Mă mai anunţă să le acord toată încrederea întrucât  comisia de disciplină  a început demersurile pentru o soluţionare cât mai urgentă a speţei, iar la finalul cercetărilor voi primi o înştiinţare. Mi se mai spune din nou că personalul medical a depus toate eforturile pentru obţinerea celui mai bun rezultat. Decesul tatălui meu este un rezultat bun? Managerul apără personalul medical. Nu mi se comunică pe cine cercetează comisia de disciplină, cât durează. O altă bătaie de joc” a spus Claudiu Mocan.

Colegiul Medicilor îi apără pe medici

Claudiu Mocan consideră că decesul tatălui său la Spitalul Municipal Făgăraş a fost malpraxis, caz în care s-a adresat Colegiului Medicilor din Braşov. Şi aici s-a izbit de un zid întrucât medicul Marius Moldovan  pe care-l acuză este membru în Colegiul Medicilor de la Sibiu. Plângerea sa a fost înregistrată  după multe insistenţe abia în 10 februarie 2021 deşi prima adresă a fost  trimisă în data de 12 ianuarie  2021, urmându-i şi altele. Claudiu Mocan spune că a fost pasat însă  la Colegiul Medicilor din Sibiu, plângerea sa vizându-l pe  medicul Marius Moldovan, cel implicat în cazul tatălui său. Transferul plângerii sale de la Colegiul Medicilor Braşov spre cel de la Sibiu a durat o lună. ,,Nu ştiu ce va urma, dar nu mă las până nu aflu ce s-a întâmplat, iar vinovaţii să răspundă” spune Claudiu Mocan.

Foaia de tratament n-a fost completată zilnic de medicul curant

Emil Mocan a fost internat la 19 decembrie 2020, timp de 13 zile, la  1 ianuarie 2021 fiind  mutat la ATI, iar după câteva ore  declarat decedat. Conform Biletului de internare dat de CPU pentru secţia Interne, avea diagnosticul ; pneumone acută, suspect COVID. La data de 21 decembrie 2020, buletinul de analize medicale  al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov  stipula testul COVID-19 negativ, sub semnătura medicului Alexandra Anton. Prin urmare, la internare Emil Mocan nu avea COVID-19.   Conform Foii de evoluţie şi tratament, pacientul n-ar fi primit tratamente medicamentoase în zilele de 26, 27, 28, 29, 30, 31 decembrie 2020, rubrica destinată tratamentelor pe zile  nefiind completată de medicul curant.  În dimineaţa de 1 ianuarie 2021, ora 6.00, aceeaşi foaie medicală stipulează: ,,stare generală gravă, TA: 121/66 mmHg, temperatura 38,5 grade Celsius. Şi în cursul nopţii avea temperatură, 39,3 când i s-a administrat o fiolă de algocalmin”.  Claudiu Mocan nu înţelege această practică de la spitalul din Făgăraş, dar nici faptul că i s-a administrat şi antibiotic. Mai mult suspectează faptul că tatăl său a fost lipsit de tratamentul pentru boala Parkinson pe care o avea.

 

Două certificate de constatare a decesului

Certificatul constatator al decesului semnat de medicul Moldovan Marius Cristian, cu nr. 577   stipula la cauzele decesului următoarele:

  •   stop cardiorespirator
  •   stare septică
  •   pneumonie cu pleurezie
  •  volvulus recent operat
  •   peritonită stercorală
  •  boala Parkinson
  •   hipertensiune

Acest certifcat a fost depus la Serviciul de evidenţă a persoanei în vederea obţinerii certificatului de deces, act care stipulează: stop cardiorespirator,  stare septică,  pneumonie acută cu pleurezie. A apărut însă şi al doilea certificat constatator al decesului semnat tot de medicul Moldovan Marius Cristian, cu acelaşi nr de înregistrare, nr. 577, cu aceeaşi dată,  în care  se stipulau la cauzele decesului următoarele:

  •  stop cardiorespirator
  •   stare septică
  •  pneumonie cu pleurezie
  •   Covid-19 pozitivă
  •   volvulus recent operat
  •   peritonită stercorală
  •   boala Parkinson

Apărea Covid şi dispărea hipertensiunea.   Claudiu Mocan a fost invitat de dr. Moldovan  în incinta spitalului pentru a ridica documentele  fără să se mai ţină cont de COVID.  Claudiu Mocan  a aşternut pe hârtie toată siuaţia prin care a trecut de la internarea tatălui său până la înmormântarea din data de 3 ianuarie 2021.

 

,,Către Spitalul Municipal Făgăraş

În atenţia doamnei manager Pandrea Mihaela

Subsemnatul Mocan Claudiu Emil, doresc să cunosc cauza morţii tatălui meu, Mocan Emil, fostul secretar al Primăriei Făgăraş, la Spitalul Municipiului Făgăraş, secţia interne, deoarece în actul   constatator de deces este menţionat pneumonie şi pleurezie, ulterior comunicându-ne printr-un mesaj pe telefonul mobil (cred că de DSP) că este cu COVID.

Atmosferă ostilă pacientului  în secţia interne

,,Totul a început cu un apel dat de mine la 112 în data de 19.12.2020, la ora 8.00 dimineaţa. Odată ajuns la spital a fost repartizat la secţia interne cu medicul Lubeniţă (fostă vecină a tatălui meu în bloc timp de 25 de ani). D-na dr. Lubeniţă m-a sunat de pe telefonul mobil şi m-a certat. Nu am înţeles cauza până nu am vorbit la telefonul mobil cu tata, acesta spunându-mi că asistentele şi infirmierele care l-au preluat l-au luat la rost deoarece nu a venit cu pijama de acasă, iar tata le-a spus că va face conferinţă de presă când iese din spital, referitor la purtarea asistentelor şi infirmierelor. Din acel moment a început coşmarul, el nemaifiind ajutat să mănânce şi luat în derâdere de către personalul spitalului (unele asistente şi unele infirmiere)” scrie Claudiu Mocan în memoriul trimis managerului spitalului.

Dacă ceri informaţii despre pacient, medicul se consideră ,,tracasat”

,,Cum în spital relaţiile telefonice despre pacient nu se dau decât de doctorul curant, d-na Lubeniţă m-a sunat a 2-a oară şi mi-a lăsat nr. de telefon al dânsei, spunându-mi că pot să o sun zilnic după ora 14.00. Am sunat la ora 15.05 în data de 19 decembrie 2020, iar dânsa mi-a zis că de ce o ,,tracasez” şi că tata a venit cu o bacterie de acasă,  ulterior, după 10 sau 11 zile de spitalizare,  a recunoscut că nu de acasă este provenienţa pneumoniei ci din spital. Ziua următoare am cerut detalii pe telefonul fix al spitalului în jurul orei 9.00, ocazie cu care i-am spus că nu mai vreau să o ,,tracasez”, d-na doctor spunându-mi că sunt foarte ,,sensibil”. D-na doctor mi-a vorbit frumos şi mi-a telefonat doar în ultimele 2 zile de viaţă ale tatălui meu, când starea lui devenise foarte gravă” a scris Claudiu Mocan.

Vocabular de medic: ,,Pe cine cauţi bă, pe Emil Constantinescu?”

,,Vreau să ştiu şi să se verifice dacă atunci când a fost repartizat la interne a stat în cameră la ,,suspecţi COVID” cu cineva care a ieşit pozitiv, el fiind testat negativ. Am înţeles de la asistente că dl doctor Moldovan de la secţia interne (cel care a semnat certificatul constatator de deces) în prima zi după revenirea din concediu a rămas la servici doar o oră, fiind obosit (avea gardă de 24 ore). Nu a fost înlocuit de nimeni. Când a revenit la servici m-a luat în batjocură la apelul meu la spital: ,,pe cine cauţi bă, pe Emil Constantinescu? Sau ce are bă în mână de nu poate să răspundă la telefon?” Această batjocură se datorează faptului că am informat-o pe d-na dr. Lubeniţă despre lipsa d-lui dr. Moldovan” se destăinuie fiul fostului secretar al Primăriei Făgăraş.

,,Cred că răzbunarea a fost cumplită”

,,Oare tatălui meu ce i-au făcut? Cum s-au răzbunat pe el? A mai primit măcar medicaţia pentru boala Parkinson? Cred că răzbunarea a fost cumplică, tatăl meu spunându-mi la telefon că nu vrea să mai mânânce mâncarea din spital, doar ce îi trimit de acasă pachet. Bineînţeles că am fost luat la rost şi de d-na dr. Lbeniţă, ,,ce mă interesa  pe mine cine este sau nu la serviciu?” la care i-am spus că viaţa tatălui meu depindea de doctori. La una din conversaţiile pe telefonul mobil cu tata, unele dintre asistentele medicale (sau infirmiere) râdeau de el. Vreau să specific faptul că în cazul în care nu primea medicaţia corespunzătoare bolii Parkinson şi la ora când trebuia dată avea probleme specifice. Îmi pun întrebarea, dacă dormea, îl trezea cineva să-i dea medicamentele?” a mai scris Claudiu Mocan în memoriu adresat managerului spitalului.

Pacientul cobai

,,În ziua a 10-a si a 11-a de spitalizare unul dintre doctorii de serviciu mi-a comunicat telefonic că a făcut şi infecţie urinară, ceea ce d-na dr. Lubeniţă nu mi-a comunicat.  Înaintea decesului cu o zi, d-na dr. Lubeniţă a zis că i-a scos apa din plămâni (cca 700 ml). Vreau să ştiu cine a semnat pentru intervenţie, deoarece tata era deja rău sau poate nici nu s-a efectuat această operaţiune? După această intervenţie a început să-i crească febra şi a fost transferat la ATI, unde a şi decedat. Vreau să mi se aducă la cunoştinţă tratamentul pe care l-a urmat tata în spital şi dacă a fost corect. De ce nu am primit hainele cu care a fost trimis la spital (el fiind testat negativ în acel moment). Nu am nevoie de haine, dar vreau să cunosc motivul” se întreabă acest aparţinător.

Vizitele interzise în spitalul din Făgăraş, dar liber pentru ridicarea actelor de deces

,,După deces am fost chemat să primesc certificatul de deces în interiorul spitalului în data de 2 ianuarie 2021 în jurul orei 10-10.30. Am rămas acolo cca 30 minute. Mi-au fost înapoiate doar pijamalele şi telefoanele mobile (se poate verifica pe camerele video din spital pe holul dintre ATI, Chirurgie şi Interne). Şi certificatul de deces  l-am primit în interiorul spitalului pe holul care duce la ATI, chirurgie şi interne, apoi am completat o cerere pe propria răspundere, cu care puteam să-l iau pe tata de la morga spitalului, în sala de mese a spitalului între ATI şi chirurgie. Toate acestea se pot verifica pe camerele de luat vederi atât din interiorul cât şi din exteriorul spitalului din data de 2.01.2021. Am fost condus în interiorul spitalului de către o infirmieră, portarul zicând că el nu îşi asumă răspunderea şi i-a reproşat infirmierei că dl. dr. Moldovan să-şi ia răspunderea pe el. Cât a trăit tata, nu am putut trece de poarta spitalului, iar acum puteam să pătrund fără probleme în spital? Pentru a-i da curaj tatălui meu nu se putea pentru COVID, dar după moartea lui nu mai este nici un pericol? În ce ţară trăim? Pe baza căror legi?” a scris Claudiu Mocanu în memoriu.

Două certificate de constatare a decesului

,,Pe certificatul de deces nr. 577 din 01.01.2021 dl. dr. Moldovan a scris cauzele decesului: Stop cardiorespirator,  stare septică,  pneumonie acută cu pleurezie. Certificatul constatator de deces l-am dus eu personal la Starea civilă în jurul orei 11.15 pentru a-mi elibera certificatul de deces. Certificatul constatator l-am fotografiat şi îl puteţi verifica la starea civilă din Făgăraş. Mai târziu în data de 2.01 la ora 3.54 am primit un mesaj pe telefonul mobil ,,Rezultatul testului COVID din data de 01.01.2021 pentru E.M.  este pozitiv. Staţi acasă şi contactaţi medicul de familie”. Am sunat la medicul de familie şi cum acesta nu mi-a răspuns, am trimis un mesaj pe care pot să îl pun la dispoziţia dvs. Menţionez că nu am primit niciun mesaj înapoi până acum. Cum se poate să trimiţi trupul unui om şi apoi să îl ceri înaapoi şi să-i schimbi cauza decesului? Oare s-au dus şi la Primărie (starea civilă) să schimbe certificatul de deces? Sau la Starea civilă rămâne cauza decesului într-un fel, iar la spital în alt fel (COVID)” se declară şocat Claudiu Mocan.

,,A fost ,,ajutat” să moară tata?

,,Nu am primit de la spital: scrisoarea medicală, rezultatul testului COVID, rezultatul analizei apei din plămâni, restul medicamentelor pentru boala Parkinson pentru a vedea ce a primit la spital, cât i s-a administrat, rezultatul şi concluziile   referitoare la prelevarea de probe din aspiraţia traheală. Nu doresc să mă răzbun pe nimeni, dar doresc ca pe viitor să nu se mai întâmple aşa ceva şi să nu mai treacă nimeni, niciodată,  prin ce a trecut familia mea.  Menţionez că înainte de această internare, a mai fost operat de dl dr. Popuşoi, care mi-a anunţat zilnic starea de sănătate a tatălui meu în cele ami mici detalii şi căruia îi mulţumesc din suflet. Rămâne întrebarea: De ce a decedat tata? Sau a fost ,,ajutat” să moară?” îşi încheie Claudiu Emil Mocan memoriul adresat managerului spitalului din Făgăraş la care încă aşteaptă răspuns. (Lucia BAKI)

 

 

 

 

 

 

9 COMMENTS

  1. F trist ce se intampla la Spitalul din Fagaras. Nu stiu cine va mai face vreodata „ordibe” acolo. Daca managerul tine partea medicilor, indiferent de cum isi fac acestia meseria…cred ca e de evitat un asemenea spital.

  2. Cei care au vazut au vazut tratamentul (ma refer la medici din Brasov si Tg. Mures) nu le-a venit sa creada ca mai exista spital in care se da o medicatie pe 5 zile si indeferent daca da sau nu rezultate dupa 3 zile nu se schimba!!!?! Mi-au zis ca daca ramane in spital 1 luna intreaga se da acelasi tratament indiferent daca da rezultat sau nu ???!!!! Se pare ca la Spitalul Municipal Fagaras la sectia interne, doctorita Lubenita Gabriela asa procedeaza. Stie ca in spatele ei este Colegiul Medicilor Brasov si o va proteja indiferent ce greseli face. Si inca ceva doamna Lubenita : de ce nu treceti in scrisoarea medicala nimic despre punctia pleurala ? ?? ce ascundeti ? au trecut 47 de zile si nu vreti sa-mi raspundeti ?
    Claudiu Mocan

  3. Incredibil ce se intampla ,intr o situatie asemanatoare ma aflu si eu . Lazar Laura a pus diagnostic gresit, Moldovan nu i a administrat tratamentul corespunzator , iar Ursu Adina nu a fost in stare sa citeasca un ecograf!
    Acesti indivizi nu merita titulatura de medic ,de aceea nici nu ma pot adresa decat scriindu le simplu numele de care trebuie sa va feriti !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here