Făgărăşenii se declară nemulţumiţi de activitatea aleşilor locali, primar şi consilieri locali. Despre consilierii judeţeni spun că nici nu-i cunosc, iar în privinţa activităţii lor făgărăşenii ridică din umeri. Prin votul lor, făgărăşenii şi-au trimis în Parlamentul României reprezentanţii, dar se declară nemulţumiţi de modul în care le-au reprezentant interesele în forul legislativ al ţării. Dacă în privinţa consilierilor judeţeni şi al parlamentarilor făgărăşenii mai trec cu vederea inactivitatea acestora, în cazul primarului şi al consilierilor locali ei sunt foarte critici. ,,Au promis, dar n-au făcut nimic pentru noi în acest mandat” spun făgărăşenii enumerând investiţiile promise, dar nerealizate. Făgărăşenii bat la uşa Primăriei Făgăraş cu fel şi fel de solicitări, sperând că le sunt ascultate doleanţele de aleşii locali, dar pleacă de cele mai multe ori dezamăgiţi de atitudinea celor care ar trebui să-i asculte şi să le rezolve problemele. Oamenii cer taxe mai mici pe care să poată să le plătească din veniturile lunare reduse, cer drumuri reabilitate pentru a nu-şi cheltui banii prin service-uri, cer trotuare pe care să circule în siguranţă, cer parcări, cer curăţenie în cartiere, cer Ocolitoarea pentru a se descongestiona traficul rutier din oraş şi pentru a nu mai fi expuse riscului imobilele, cer investiţii şi nu vorbe la Cetate care să aducă venituri în municipiu, cer ca funcţionarii publici şi angajaţii din unităţile subordonate primăriei să-şi facă treaba pentru care sunt plătiţi şi să respecte cetăţeanul, cer un spital în care pacientul să beneficieze de servicii medicale optime şi în care calitatea de asigurat să fie respectată. Făgărăşenii mai spun că aleşii lor ar trebui să fie conştienţi că sunt în slujba cetăţeanului şi nu invers aşa cum arată atitudinea acestora. Localnicii consideră că pentru primar şi consilierii locali prioritare sunt interesele aleşilor locali şi nu doleanţele cetăţenilor.
Atribuţiile primarului, consilierilor locali, judeţeni şi ale parlaentarilor sunt stabilite prin lege. Statutul aleşilor locali, primar, viceprimar şi consilieri locali, respectiv Legea 393/2004, la Art. 3 (1) se stipulează faptul că ,,Participarea aleşilor locali la activitatea autorităţilor administraţiei publice locale are caracter public şi legitim, fiind în acord cu interesele generale ale colectivităţii în care îşi exercită mandatul”. Iar aliniatul (2) completează: ,, În exercitarea mandatului, aleşii locali sunt în serviciul colectivităţii locale”. Prin Codul Administrativ actualizat în 2019, obligaţiile aleşilor locali sunt stipulate la Art. 222, (1) ,,În exercitarea mandatului, aleşii locali sunt obligaţi să dea dovadă de cinste şi corectitudine; este interzis alesului local să ceară, pentru sine sau pentru altul, bani, foloase materiale sau alte avantaje”.(2) ,,Aleşii locali nu pot face uz şi nu se pot prevala de această calitate în exercitarea unei activităţi de interes personal” La art 218: ,,Aleşii locali sunt obligaţi să respecte Constituţia şi legile ţării, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local, respectiv a consiliului judeţean, să se supună regulilor de curtoazie şi disciplină şi să nu folosească în cuvântul lor sau în relaţiile cu cetăţenii expresii injurioase, ofensatoare ori calomnioase. Făgărăşenii susţin că aceste prevederi nu sunt respectate în totalitate de oamenii politici investiţi prin vot în funcţii publice locale, judeţene şi parlamentare. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cititorii despre activitatea aleşilor locali făgărăşeni, iar opiniile lor, de altfel critice, sunt publicate în rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului”
Gheorghe Ţârlea, 65 ani, Făgăraş
- ,,Nu sunt mulţumit de activitatea primarului şi nici de activitatea consilierilor locali pentru că în campania electorală au promis multe lucrări de investiţii şi încă nu au fost realizate. Până în prezent nu se vede mare lucru. Primarul a promis lucrări de investiţii la Cetatea Făgăraşului, acest lucru nu s-a întîmplat, deşi cetatea a fost vizitată de mii de turişti din toată lumea. Toată vara, parcarea din faţa cetăţii a fost plină de autocare şi cred că această investiţie trebuia să fie pe lista de priorităţi. O altă investiţie importantă pentru Municipiul Făgăraş este Ocolitoarea Făgăraşului, centura. De luni de zile nu s-a mai vorbit despre aceasă lucrare şi sunt convins că în acest an nu se mai realizează nimic. Primarul se mai lăuda cu o altă investiţie realizată din fonduri europene, despre care nu s-a mai amintit. Este vorba de Casa de Cultură. Mereu mi-am pus întrebarea de ce nu au fost realizate aceste lucrări? Dar nu am găsit răspunsul. L-am votat pe acest primar pentru că am avut încredere în el, dar acum sunt dezamăgit pentru că se laudă mult. L-am ales din două motive, cu gândul că va face treabă şi pentru că era un candidat independent. Deputaţii şi membrii Consiliului Judeţean Braşov nu au făcut nimic pentru Ţara Făgăraşului, deşi aceştia ar trebui să ne reprezinte interesele”.
Maria Sas, 70 de ani, Făgăraş
- ,,Nu sunt mulţumită de activitatea deputaţilor şi nici de activitatea primarului, consiliului local şi a consilierilor judeţeni. Deputaţii nu se deplasează în Ţara Făgăraşuilui să stea de vorbă cu oamenii să le cunoască problemele. Aceştia vin în teritoriu doar în campania electorală şi apoi dispar. Sunt foarte nemulţumită de activitatea primarului şi a consiliului local pentru că au majorat taxa la gunoi. Am o pensie de 700 de lei pe lună şi locuiesc într-un apartament cu trei camere împreună cu nepotul care nu are loc de muncă. În perioada de iarnă ne descurcăm foarte greu pentru că facturile sunt mari. Nu îmi permit să plătesc lunar 36 lei doar pentru gunoi. Aleşii locali trebuie să scadă taxa de salubritate pentru pensionarii care au pensii mici. În prezent am datorii la gunoi pentru că nu-mi permit să plătesc lunar suma respectivă. Sute de făgărăşeni trăim lunar dintr-o pensie minimă şi abia supravieţuim, dar cei cu salarii mari nu se gândesc şi la noi”
Lazea Maria, 73 ani, Făgăraş
- ,,Nu vreau să mai aud de politicieni. Nu fac nimic pentru comunitate şi mint fără ruşine. Locuiesc în Făgăraş din 1972 şi în ultimii 30 de ani toţi primarii care au condus oraşul nu a făcut mare lucru. Am ajuns la o concluzie, toţi primarii fac promisiuni. În ziua de astăzi minciuna e la putere. Aleşii urbei nu sunt interesaţi de problemele comunităţii şi în special de soarta tinerilor. Din cauza nivelului de trai de aici am fost plecată mulţi ani în Italia. Pot spune că îmi este dor de Italia, unde oamenii trăiesc decent. Deşi am stat câţiva ani la Roma, când am venit în ţară nimic nu s-a schimbat. Despre consilierii judeţeni şi despre deputaţi nu pot să spun mare lucru pentru că nu îi cunosc”.
Minerva Dobrilă, 80 ani, Făgăraş
- ,,Nu sunt mulţumită de activitatea aleşilor locali pentru că nu se implică în viaţa socială a făgărăşenilor. Aceştia nu cunosc problemele cu care ne confruntăm. În centrul Făgăraşului, lângă Catedrală, nu s-a amenajat un trotuar, iar când plouă se face mizerie mare. În spatele blocului G de pe strada Tudor Vladimirescu nu există teren de joacă pentru copii, iar aceştia fac gălăgie şi de multe ori ne-au lovit cu mingea când stăteam pe bancă în faţa blocului. Nu îi condamn, dar copiii nu au spaţiu de joacă, iar primăria trebuie să amenajeze un teren de joacă pentru aceşti copii. O altă problemă majoră sunt locurile de parcare. În zona noastră sunt foarte multe maşini, iar locurile de parcare nu sunt suficiente. Unii vecini sunt nevoiţi să parcheze maşina chiar la intrare în bloc. Doamne fereşte de un incendiu că nu putem ieşi din bloc. Consilierii locali şi primarul cunosc problemele cu care ne confruntăm, dar încă nu au luat nicio măsură. Locuiesc în blocul G, scara B de 60 de ani, dar în zona respectivă era linişte. Ani la rând am făcut curat în părculeţ, am vopsit băncuţele, dar acum nu mai fac pentru că nu se păstrează curăţenia. La noi pe stradă vin aleşii locali doar în campania electorală, după care nu îi mai vezi”.
Gheorghe Ioana, 58 de ani, Făgăraş
- ,,Nu sunt mulţumită de activitatea acestor politicieni şi nu vreau să le pronunţ numele. M-am săturat de promisiuni şi de minciuni. Aceste persoane nu ne reprezintă, deşi noi i-am votat şi sunt plătiţi din banii noştri să gestioneze problemele municipalităţii. Însă după ce ajung în funcţii uită de problemele noastre. Dacă într-o comunitate atât de mică ura este pe primul plan, ce pot să mai spun! Despre consilierii judeţeni şi despre deputaţi nu pot să spun nimic pentru că aceştia nu au avut activitate la Făgăraş, deşi sunt remuneraţi lunar pentru funcţiile respective”.
Mirea Eleonora, 72 de ani, Făgăraş
- ,,Nu am încredere în politicieni pentru că mint mult. La Făgăraş încă mai aştept investiţiile promise de primar în campania electorală. Mă bucur că în Cartierul Galaţi s-a reuşit reabilitarea drumului care era într-o stare jalnică. Sunt dezamăgită de mizeria politică şi cred că ar fi cazul să se realizeze o unitate naţională pentru că avem nevoie. Trăim vremuri urâte din cauza acestor politicieni care conduc ţara. Aceştia nu văd problemele reale cu care ne confruntăm, ei urmăresc doar interesele personale. Am ajuns să ne certăm frate cu soră, vecin cu vecină, din cauza clasei politice care se ocupă doar de mizerii”.